A validitity study of the modified checklist for autism in toddlers (m-chat) on a Turkish sample
Değiştirilmiş erken çocukluk dönemi otizm tarama ölçeğinin Türk örneklemi üzerinde geçerlik çalışması
  1. Tez No: 206241
  2. Yazar: ASLI YIKGEÇ
  3. Danışmanlar: DR. NUR YENİÇERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: M-CHAT, erken tarama, otizmin erken belirtileri, otizm.vii, M-CHAT, early screening of autism, early signs of auitsm, autism.vi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETBu çalışma `Değiştirilmiş Erken Çocukluk Dönemi Otizm Tarama Ölçeği'ningeçerliğini saptamayı amaçlamıştır. Dört farklı gruptan oluşan 80 çocuk; normal gelişimgösteren çocuklar, Down Sendromlu çocuklar, otizm şüphesi olan çocuklar ve otizm tanısıalmış çocuklar, Değiştirilmiş Erken Çocukluk Dönemi Otizm Tarama Ölçeği, ErkenÇocukluk Dönemi Otizm Tarama Ölçeği, DSM-IV-TR Otistik Bozukluk Kriterleri ve AGTEüzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmada ortaya çıkan önemli bir sonuç Değiştirilmiş ErkenÇocukluk Dönemi Otizm Tarama Ölçeği'nin otistik çocukları otistik olmayan çocuklardanayırabildiğini göstermiştir. Değiştirilmiş Erken Çocukluk Dönemi Otizm Tarama Ölçeğiotizm tanısı almış ve otizm şüphesi olan çocukları başarıyla belirleyebilmiştir. Ancak otistikolmayan çocuğu otistik olarak sınıflama oranının da yüksek olduğu görülmüştür. Bunaölçeğin iki kriterinden birinin (23 maddenin herhangi üçü) yol açtığı tespit edilmiştir. Ölçeğindiğer kriterinin (6 kritik maddeden ikisi) otistik olan ve olmayan çocukları ayırmada dahabaşarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu altı kritik maddeye ek olarak 6. maddenin (işaretparmağını kullanarak istek belirtme) Değiştirilmiş Erken Çocukluk Dönemi Otizm TaramaÖlçeği'nin duyarlılığını arttırdığı belirlenmiştir. Bu bilgiler ışığında, erken yaştaki çocuklarındaha sağlıklı bir biçimde taranabilmesi için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe main purpose of the present study was to establish the validity of the ModifiedChecklist for Autism in Toddlers (M-CHAT). Eighty children representing four differentgroups, namely; normal development, Down syndrome, children with suspicion of autism,and children with a diagnosis of autism, were evaluated by the M-CHAT, the CHAT, theDSM-IV Autistic Disorder Criteria and the AGTE. One major finding of the study was thatthe M-CHAT discriminated children with autistic signs from those with no autistic signs. Itsuccessfully detected children with suspicion of autism and those with a diagnosis of autism.However, it?s rate of misclassifying nonautistic children as autistic was found to be quitehigh. One of the two criteria of the M-CHAT (any three of the 23 items) increased the rate ofthese misclassifications. The other criterion (six critical items) was a better discriminatorbetween the autistic and nonautistic children. In addition to these six critical items, item 6(imperative pointing) was found to increase the sensitivity of the M-CHAT. In light of thesefindings, recommendations were made for effective screening of young children.