İşletmelerde üretim proglamlarının hazırlanmasında lineer optimizasyon modelinin kullanılması ve buna yönelik bir uygulama
Using linear optimization model in companies for preparing daily production programming and a study about model
  1. Tez No: 206259
  2. Yazar: MURAT ÇETİNBAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRİ BARAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal programlama, lineer optimizasyon, üretim, üretim planlama, üretim programlama, Excel Solver.viii, Linear programming, linear optimization, production, production planning, production programming, Excel Solver.ix
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZETGünümüz yöneticileri, çoğu zaman sınırlı kaynaklar ve biriken talepler karşısında gelirlerinimaksimize edecek veya maliyetlerini minimize edecek yönde kararlar vermek durumundakalmaktadırlar. Bu, özellikle üretim planlama aşamasında karşı karşıya kalınan bir durumdur.Çoğu zaman gerçek maliyetler hesaplanmadan yapılan programlar neticesinde işletmenin eldeedebileceğinden daha az kar elde edilmektedir. Doğrusal programlama, gerçek maliyetler veişletme kısıtlarının matematiksel olarak formüle edilebilirliği mümkün olduktan sonra, karımaksimize edecek veya maliyeti minimize edecek en iyi ve en optimum çözümü sunanmatematiksel bir karar ölçütüdür.Bu çalışmada; stanbul ili Tuzla ilçesinde faaliyet gösteren Turkuaz Eşarp isimli tekstilişletmesinin karını maksimize edebilmesi amacıyla, mevcut maliyetler ve günlük sipariştalepleri ile birlikte makina ve teçhizat kısıtları göz önünde bulundurularak günlük üretimprogramının bir program aracılığıyla otomatik olarak hazırlanabilmesi üzerinde çalışılmıştır.Hazırlanan uygulama Microsoft firmasının ofis programları içerisinde bulunan Excelprogramının Solver isimli hesaplama bileşeni ile geliştirilmiştir. Bahsedilen hesaplamalaryapılırken karı maksimize edebilmek amaç fonksiyonunu, işletmenin ayrı ayrı masa vemakina kapasite kısıtları, sipariş teslim tarihleri ve günlük talep edilen ürün miktarlarıproblemin kısıtlarını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTManagers of today are often faced with the problem of allocating limited resources betweencompeting demands in order to maximize income. This kind of problem arises, especially inproduction planning area. Firms get less income instead of more because of not to calculatethe real costs. Linear programming offers the best and optimum solution as a desicion supporttool if the real costs and contraints can formulate as mathematically.In this study, a computer program has developed for preparing the daily production programusing LP, with constraints of costs, daily demands and capacity of machines for maximazingthe income of a textile company called Turkuaz Esarp in Tuzla, Istanbul. Program which isdeveloped was coded with Solver component of Excel trademark of Microsoft company.Income maximization has become main function and capasities of machines and tableprintings, date of demand and daily demand amounts are contraints of mathematical model.