Sectoral determinants of the location choice of mncs
Çok uluslu şirketlerin yer seçiminin sektörel belirleyicileri
- Tez No: 206345
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİN SAYEK, DOÇ. FATMA TAŞKIN, YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Doğrudan Yatırım, Yer Seçimi, Çok Uluslu Şirketler, Sektörler, Foreign direct investment, location choice, multinational enterprises, sectors
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİN YER SEÇİMİNİN SEKTÖRELBELİRLEYİCİLERİDemir, Fitnat BanuYüksek Lisans, Ekonomi BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Selin SayekMayıs 2007Bu tez çalışması, 38 tane gelişmekte olan ekonomiye 1980-2004 yıllarıarasında yatırım yapmış yaklaşık 17,000 firmanın verisi ile koşullu veya yuvalanmışlogit modeli tahmin ederek çok uluslu şirketlerin yer seçiminin belirleyicileriniincelemektedir. Bunun yanında, firmaların yatırım yaptıkları sektörleri ayırt etmemizeolanak sağlaması, veri setinin istisnai bir özelliğidir. Sektörel inceleme, 2-basamaklıISI sınıflamasında ve sektörlerin ticarete konu olmalarına veya teknolojikyoğunluklarına göre gruplandırıldığı toplulaştırılmış düzeyde yapılmaktadır. Ampirikanalizin sonuçlarına göre belli bir ülkenin, çok uluslu bir şirket tarafından yatırım yeriolarak seçilme ihtimalinin belirleyicileri sektörlere göre farklılık göstermektedir. Bunedenle, doğrudan yabancı yatırımın sektörel kompozisyonu, ekonomik coğrafyasınıanlamada hayati bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSECTORAL DETERMINANTS OF THE LOCATION CHOICE OF MNCsDemir, Fitnat BanuM.A., Department of EconomicsSupervisor: Asst. Prof. Selin SayekMay 2007This thesis examines the determinants of multinational companies (MNCs)?location choices estimating conditional or nested logit model using a dataset of morethan 17,000 firms invested in 38 developing countries over the period 1980-2004. Inaddition, this dataset has an exceptional feature-it allows identifying the sectors thatthese firms invest in. The sectoral analysis is undertaken both at 2-digit ISI-classification and aggregate level where sectors are lumped according to theirtradability or technology intensity. The empirical results suggest that the determinantsof the probability that a MNC invests in a particular country vary across sectors. Thus,the sectoral composition of FDI is essential for understanding its economicgeography.