NGOs as the link between state and society? women's community centers in Southeastern Turkey
Devlet ile toplum arasındakı bağ olarak sivil toplum örgütleri: Güneydoğu Anadolu'daki çok amaçlı toplum merkezleri
- Tez No: 206348
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET İÇDUYGU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sivil toplum, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Kalkınma, ÇokAmaçlı Toplum Merkezleri, Güneydoğu Anadolu, Civil society, NGOs, Development, Women?s Community Centers, Southeastern Turkey
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
Türkiye'deki sivil toplum girişimleri, geleneksel bağlılık, dini cemaat ve hemşehrilikilişkilerine dayanan örgütler olmaktan çıkıp küresel sivil toplumun şekillendirdiği,evrensel değerlere dayanan örgütlere dönüşmektedir. Yerel düzeyde gerçekleşendeğişikliklerle yakinen bağlantılı olan evrensel değerlerin partiküler (özgün) değerlerüzerinde doğrudan bir etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla, küresel sivil toplum iletabandan gelen girişimler arasında bir etkileşim ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda,ulusal düzeydeki sivil toplum örgütleri, herhangi bir ulus-devlet içerisindeki küresel-yerel bağlantıyı sağlama hususunda önemli bir rol oynamaktadır. Ne var ki, büyükölçüde ulus-devlet siyasetiyle şekillendirilimis ve ulusal düzeyde yüceltilendeğerlerle, evrenselci ve aynı zamanda partikülerist karakterdeki değerler arasındakeskin çelişkiler görülebilmektedir.Ülkedeki demokrasi krizi üzerine yapılan tartışmalar bağlamında sözkonusu durumTürkiye'de şu an için geçerlidir. Daha cok vakıflar ve dernekler tarafından temsiledilen, hükümet-dışı örgütler olarak sivil toplum kuruluşları (STK), ulusal düzeydeuygulanan demokrasi ile küresel düzeyde değişen demokrasi anlayışını yereluygulamalara gönderme yaparak birbirine yaklaştırmaya çalışmaktadır. O zaman,devlet ile küresel sivil toplumun şekillendirdiği yerel toplumun değerçatışmalarından kaynaklanan gerginliği asgari düzeye indirmek Türkiye'deki ulusalSTK'lara düşmektedir. Küresel ölçekte, STK'lar, devletin yukarıdan aşağıyauygulanan devlet politikaları ile tabandan yukarı doğru ilerleyen yerel toplumsalhareketlilik sonucu doğan talepler arasındaki boşluğu doldurmaya çalışmaktadırlar.Devlet, STK ve yerel toplum arasındaki üçlü ilişkiler yumağı, iç ve dış etkenlerinoynadığı rol sonucu git gide daha karmaşık bir hal almaktadır.Halihazırda, Türkiye'deki STK'ların oynadığı rol, çalışmanın ana temasınıoluşturmaktadır. Türkiye'deki STK'ların kalkınmaya ne ölçüde alternatifyarattıklarını ve ülkenin güneydoğusundaki Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)kapsamında, Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) aracılığıyla, katılımcıdemokrasiye ne ölçüde katkıda bulunduklarını gözlemlemek ilginç olacaktır.Azınlıklara ve toplumsal cinsiyete dayalı özgünlükler çalışmanın temel bileşenlerinioluşturmakta ve bu bağlamda Türkiye'deki STK'ların, yerel ve merkezi otoriteler ileyerel toplum arasındaki ilişkileri oluşturmakta nasıl bir rol oynadığı konusununanalizi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Civil society initiatives in Turkey are transforming from organizations based ontraditional commitments, religious ties, and other primordial forms of relations toorganizations based on universal values, which are shaped mainly by the claims of alarger civil society on a global scale. These universal values are in closeinterconnection with changes taking place at the local level, exerting an influence onparticularistic values. This results in flows of interaction between global civil societyand grassroots initiatives. In this sense, civil society organizations at the nationallevel play a crucial role in the provision of the link between the global and the localwithin a given nation-state. However, values promoted at the national level, shapedmainly by politics of the nation-state, can be in sharp contradiction to those of auniversalist and equally particularistic character.This situation is currently prevalent in Turkey with respect to the discussions on thecrisis of democracy in the country. Civil society organizations, represented mainlyby vakıfs and derneks as nongovernmental organizations (NGOs), are trying to bringcloser together the national practice of democracy with the changes of the notion ofdemocracy at the global level, with reference to local particularities. It is the role ofthe national NGOs in Turkey, then, to ease the tension with respect to the clash ofvalues between the state and the local community level as shaped by a global civilsociety. On a global scale, NGOs have started filling the gap between the top-downpolicies of the state and the bottom-up demands of local grassroots activity. Thethree-tier relationship between the state, NGO, and the local community is becomingincreasingly complex due to the internal as well as external forces at play.It is this role of Turkish NGOs that is the focus of the current study. It is interestingto observe the degree to which NGOs in Turkey are creating alternatives todevelopment and a move towards participatory democracy through women?sempowerment centers within a larger state-sponsored development project inSoutheastern Turkey. Given the peculiarities of gender and minorities as essentialcomponents of the case study, the thesis analyzes the role of Turkish NGOs increating the links between local and central authorities on the one hand, and the localcommunity on the other.