Analytical study of low-cost housing: Pakistan's experience and proposed project for southeastern Turkey
- Tez No: 56581
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Düşük maliyetli konutlar, Kanalizasyon Sistemi, Kendi kendine yardım, Sivil Toplum Örgütleri, Pakistan, Güneydoğu Türkiye. iv, Low-cost housing, Sanitation system, Self-help, NGOs, Pakistan, Southeastern Turkey. Ill
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
öz DÜŞÜK MALİYETLİ KONUTLARA YÖNELİK ANALİTİK ÇALIŞMA: PAKİSTAN DENEYİMİ VE GÜNEYDO?U TÜRKİYE İÇİN PROJE ÖNERİSİ. Soofla Tahira Elias Özkan Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Anabiiim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Arda Düzgüneş Eylül 1996, 124 sayfa Düşük maliyetti iskan sorununa etkin bir çözüm bulunması hususu göz ardı edilmeye devam etmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan marjinal grupların gereksinimi bu konuda düşünülmesi gereken en keskin ve sivri sorundur. İyi niyete rağmen, hükümet aracılarının olduğu zamanlar ve yerlerde başarısızlık her zaman kaçınılmaz bir engel olarak ortaya çıkmıştır. Bu tanıdan hareketle, Karachi'de, birkaç yıl önce, sorunun çözümlenmesi için hükümet ilişkisini mümkün mertebe asgaride tutarak, köklü bir çabaya girişilmesi teşvik edilmiştir. Genellikle yanılma ve deneme yöntemiyle de olsa, edinilen bu başarı konunun yazarını bu temel yaklaşımın başka yerlerde benzer durumlara da uygulanabileceği yolunda inanca sevketmiştir. Bu tez özellikle Türkiye'de Urfa şehrini dikkate alarak, böyle bir çalışmanın sonuçlarını aktarmaktadır. Karachi deneyimi, düşük maliyetli ve kanalizasyon sistemi de içinde olmak üzere, özkaynakların kullanımıyla gerçekleştirilen iskan sorununa uygun yöntemlerin ve materyallerin nasıl kullanıldığı ve bunların hedef gruba nasıl tanıtıldığı gibi hususların altını kuvvetle çizerek ilk incelemeye tabi tutulmuştur. Urfa'nın sosyo-ekonomik ve fiziksel özellikleri ve dinamiklerinin söz konusu modelin anahatlarıyla uyum gösterip göstermediğini belirlemek üzere değerlendirilmiştir. Bunlar üzerine geliştirilmiş ve tecrübe kabilinden diyebileceğimiz bir öneriyle çalışma son bulur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYTICAL STUDY OF LOW-COST HOUSING : PAKISTAN'S EXPERIENCE AND PROPOSED PROJECT FOR SOUTHEASTERN TURKEY. Soofia Tahira Elias Özkan M.S. In Building Science, Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arda Dûzgûnes September 1996, 124 pages The issue of low-cost housing corrönues to elude effective resolution. Most acute is the need of marginal groups, such as to be found in the Southeastern Region of Anatolia. Failure seemed to be the inevitable predicament when and wherever government agencies were involved, despite the best of intentions. Based mainly on this diagnosis, an all-out effort was instigated some years ago in Karachi, Pakistan, to tackle the problem with the least possible involvement of this kind. Its considerable success, tfirough mostiy trial-and-error, convinced the author that the basic approach could be adopted to similar situations elsewhere. The present thesis reports the results of such a study specifically regarding the city of Urfa, Turkey. The Karachi experience is first over viewed, with special emphasis on how the techniques and materials appropriate to low-Gost, self-help housing including ite sanitation system were developed and how these were introduced to the target group. The socio-economic and physical settings and dynamics of Urfa are then evaluated to determine convergences and divergences with the model. A tentative proposal based on these concludes the study.