The Role of nongovernmental organizations in Turkey that is in integration process to European Union
Avrupa Birliği'yle bütünleşme süreci içinde olan Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin rolü
- Tez No: 53410
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET GÜRKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Sivil Toplum Örgütleri. VI, Nongovernmental organizations, Turkey, European Union IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
öz AVRUPA BİRLİ?İYLE BÜTÜNLEŞME SÜRECİ İÇİNDE OLAN TÜRKİYE'DE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN ROLÜ ÇUHADAR, Esra Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet R. Gürkaynak Ocak 1996, 152 sayfa Bu çalışmadaki betimleyici analiz, sivil toplum faaliyetleri; bilim ticaret, spor, meslekler, kültür ve din gibi farklı türde etkinlikleri kapsayan gönüllü dernekler olan Devlete Bağlı Olmayan Örgütler açısından Avrupa Birliği ve Türkiye'nin yasal çatısı üzerine yapılmıştır. Bir topluma birlik, uyum ve işbirliğini getirecek tek mekanizma olan demokrasi, sadece toplumun farklı ilgi vegörüşlerini temsil eden siyasi partilerce değil aynı zamanda örgütler, sendikalar, basın, akademik kuruluşlar, sosyal ve entellektüel kulüpler gibi yardımcı düzenlemelerle birlikte kurulur. Devlete Bağlı Olmayan Örgütler devlet otoritesi tarafından kurulan zorunlu birlikler veya örgütler olmayıp, özgür vadandaşların üyelikleri ve katılımlarıyla kurulmuş olan sivil toplum örgütleridir. Demokratik çoğulcu toplumun oluşmasında, bu tür derneklerin etkinliği sistem içinde ki uygun yasal yapı biçimlendirilmeden geliştirelemez. Avrupa Birliği'nin yasal sisteminde, Devlete Bağlı Olmayan Örgütlerin konumları özellikle topluluğa üye ülkelerin devlet içi yönetimlerinden başlıyarak bütün sistem içerisinde demokratik bir yolda düzenlenmiştir. Avrupa Birliği'yle bütünleşme sürecinde olan Türkiye'de Devlete Bağlı Olamayan Örgütlerin, iki sistem arasındaki farklılıklar nedeniyle yasal sistemdeki konumlarında bazı temel uyumlaştırıcı düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenden“Türkiye'nin sivil toplum örgütleriyle ilgili olan hukuksal sistemi, Avrupa Birliği'nin sistemiyle nasıl uyumlu hale getirilebilir”sorusunun cevabı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF NONGOVERNMENTAL ORGANIZATIONS IN TURKEY THAT IS IN THE INTEGRATION PROCESS TO EUROPEAN UNION ÇUHADAR, Esra Master of Science, Department of Political Science & Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Mehmet RV Gürkaynak January 1996, 152 pages In this study, a descriptive analysis is made on legal the frameworks of European Union and Turkey from the point of nongovernmental organizations; that are voluntary associations covering different kinds of activities such as civic affairs, science, commerce, sports, occupations, culture and religion. Democracy, iiiwhich is the only mechanism to bring unity, harmony and co operation into a society can be established not only by political parties representing different sections and interests of the population, but also auxiliary arrangements such as associations, trade unions, press, academic institutions, social and intellectual clubs. These are not compulsory unions or associations set up by the authority of government; instead NGOs are organized by the participation and membership of free citizens. In the achievement of democratic pluralist society, the effect of such associations can not be improved unless suitable legal structures are formulated within the system. In the legal system of EU, the status of NGOs are specifically arranged through a democratic manner based on the intra-state regimes of Member Countries through the whole system of the Union. In integration process to the EU, NGOs in Turkey require some regulations on their legal bases because of the differences between the two systems. Therefore, the answer of the question“How the whole system of Turkey can be adopted to EU system”is tried to be given within the context of NGOs.