Kalite maliyetleri ve kalite maliyet sistemi:Adana'da toplam kalite maliyetini uygulayan bir işletmede uygulama
Quality cost and quality cost system: An Application in a factory that implement total quality cost management
- Tez No: 206418
- Danışmanlar: PROF. VEYİS NACİ TANIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite maliyetleri, kalite maliyet sistemi, toplam kaliteyönetimi, kalite, Quality costs, Quality cost system, total quality system, quality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
IÖZETKALİ MALİTE YETLERİ KALİ MALİVE TE YET SİSTEMİ:ADANA'DA TOPLAM KALİ MALİTE YETİ UYGULAYAN BİNİ RİLETMEDE UYGULAMAŞPerle GEDİKYÜKSEK LİSANS TEZİİLETME ANABİ M DALI,Ş LİDANIŞMAN: Prof.Dr. Veyis Naci TanışADANA-2007, 139 sayfaGünümüz koşulları rekabet avantajısağnda lamak isteyen işletmeler, ürün vehizmetlerin kalitesini arttırken; üretim maliyetlerini azaltmak zorundadı Toplamrı r.kalite yönetimi kültürünü tamamlayan en önemli yönlerden biri de kalite maliyetlerininanalizidir. Ancak üretim işletmelerinin çoğ hala bu yönü ihmal etmekte ve kaliteumaliyetlerini düzenli olarak raporlamamaktadı Kaliteye odaklır. firmalar elde ettiklerimaliyet verilerini; kalite ve operasyonel hedeflerin belirlenmesi, kaliteyi arttırmayayönelik yatımları yapırı n lmasıhususunda verecekleri kararlarda kullanabilmektedir. Buşçalı ile kalite maliyetleri ve kalite maliyet sistemi genel özellikleri ile açıma klanmaktave kalite maliyet unsurları n bir gı işnı da letmesinde uygulanabilirliğ araşrıi tılarakuygulamanısonuçları klanmaktadın açı r.
Özet (Çeviri)
IIABSTARCTQUALITY COST AND QUALITY COST SYSTEM:AN APPLICATION IN A FACTORY THAT IMPLEMENT TOTAL QUALITYCOST MANAGEMENTPerle GEDİKMaster Thesis,Department of Business AdministrationSupervisor: Prof.Dr. Veyis Naci TANIŞJune 2007, 139 pagesNowadays, enterprises that would like to have competition advantage have to reduce thecost of production and to increase the quality of goods and services. Analysis of qualitycosts is an important aspect in implementing total quality management culture. Yetevidence indicates that manufacturing firms usually neglect this aspect, and a largeproportion of firms do not even report quality costs systematically. Quality-focusedfirms could use cost data for various purposes such as setting quality (and operational)targets and allocating funds for quality improvement. The purpose of this study is totake a general approach to quality costs and quality cost system. Applicability of PAF(Prevention, Appraisal, Failure) model in a food company is also research in this study.