İlköğretim 8. sınıf bilgisayar ders kitaplarının görsel tasarım ilkelerine uygunluğunun değerlendirilmesi ve içerik analizinin yapılması
The Evaluation of primary education 8th grade computer class coursebooks' appropriateness to visual presentation principles and content analysis
- Tez No: 206419
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Bilgisayar ders kitapları, görsel tasarım ilkeleri, içerik analizi, Primary education, Computer class coursebooks, visualpresentation principles, content analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
iiiÖZETİLKÖĞRETİM 8. SINIF BİLGİSAYAR DERS KİTAPLARININ GÖRSELTASARIM İLKELERİNE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİVE İÇERİK ANALİZİNİN YAPILMASINejla Burcu YILDIRANYüksek Lisans Tezi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi BölümüTez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Oğuz KUTLUTemmuz 2007, 82 sayfaBu araştırmada ilköğretim 8. sınıf bilgisayar ders kitaplarının görseltasarım ilkelerine uygunluğunun değerlendirilmesi ve içerik analizinin yapılmasıamaçlanmıştır. Tarama modeli niteliğinde olan araştırmanın evrenini Milli EğitimBakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nca uygun bulunan dört ilköğretim sekizinci sınıfbilgisayar ders kitabı oluşturmaktadır. Bu kitapların iki ölçek üzerindendeğerlendirilmesi yapılmıştır. Bunlardan ilki ?görsel tasarım ilkeleri? diğeri ise?içerik analizi? ölçeğidir. Ölçeklerin `Evet' , `Kısmen' ve `Hayır' olmak üzere üçseçeneği vardır. `Evet' seçeneği 2 puan, `Kısmen' seçeneği 1 puan ve `Hayır'seçeneği de 0 puan olarak hesaplanmıştır. Veri analizinden elde edilen veriler1 - 10 arasında ölçeklendirilerek değerlendirilmiştir. Kitaplarındeğerlendirmesinden çıkan sonuçta Görsel Tasarım İlkeleri Ölçeğine göreyeterlilik sıralaması Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Mutlu Yayınevi, FıratYayınevi ve Okyay Yayınevi şeklindedir. İçerik analizinden çıkan sonuca göreilköğretim sekizinci sınıf bilgisayar ders kitaplarının yeterlilik sıralaması FıratYayınevi, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Mutlu Yayınevi ve Okyay Yayınevişeklindedir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTTHE EVALUATION OF PRIMARY EDUCATION 8TH GRADE COMPUTERCLASS COURSEBOOKS? APPROPRIATENESS TO VISUALPRESENTATION PRINCIPLES AND CONTENT ANALYSISNejla Burcu YILDIRANPhM. Department of Computer Education and Instructional TechnologyAdvisor: Assistant Prof. Oğuz KUTLUJuly 2007, 82 pagesIn this research, it is aimed to evaluate the primary education 8th gradecomputer class coursebooks? appropriateness to visual presentation principlesand make content analysis. The research has a search model and it includes 4books of primary education 8th grade computer class coursebooks? of which areaccepted as appropriate by the Ministery of Education. These books areevaluated by two scales. The fist scale is ?visual presentation principles? andthe second scale is ?content analysis?. The scales have three choices; `Yes?,?Partly?, and `No?. The choices are computed as; ?Yes? 2 points, ?Partly? 1 pointand `No? 0 point. The data which is obtained from the datum are evaluated from1 to 10. According to the result of the evaluation of the books in the scale of thevisual appropriateness principles, the sufficiency order is Ministery of EducationPublications, Mutlu Publications, Fırat Publications and Okyay Publications.According to the result of the evaluation of the books in the scale of the contentanalysis, the sufficiency order is Fırat Publications, Ministery of EducationPublications, Mutlu Publications and Okyay Publications.