Spor takımlarına katılan ve katılmayan görme engelli öğrencilerin benlik saygılarının değerlendirilmesi
The Evaluation about the self esteem respect of the visually impaired students who attend or do not attend to sport teams
  1. Tez No: 206436
  2. Yazar: EBRU TÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSKENDER ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görme Engelliler, Benlik Saygısı, Bağımsız Hareket ve Beceriler, Beden Eğitimi, Visually Impaired Students, Self Esteem Respect, IndependentMovements and Skills, and Physical Education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETSPOR TAKIMLARINA KATILAN VE KATILMAYAN GÖRME ENGELLİÖĞRENCİLERİN BENLİK SAYGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİEbru TÜRKYüksek Lisans Tezi, Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. İskender ÖZGÜRHaziran 2007, 66 sayfaTarama modelindeki bu çalışmada, spor takımlarında görev alıp almamanın,görme engelli öğrencilerin benlik saygıları üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Araştırma 2005-2006 öğretim yılının güz yarıyılında Adana ili Seyhanİlçesindeki Oğuz Kağan Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda yapılmıştır. Araştırmatoplam 40 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir, 4 hafta sürmüştür. Araştırmada?Coopersmith Benlik Envanteri? ile ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. ?Kişisel BilgiFormu?nda öğrencilerin cinsiyet, yaş, ek özrün olup olmaması, ek özür varsa nedüzeyde olduğu, eğitim durumu, ailede başka görme engelli olup olmamasına yöneliksorular yer almıştır. Bu formlar öğrenci gelişim dosyaları, öğretmen ve öğrencileresorulan sorular yardımıyla her öğrenci için tek tek doldurulmuştur. ?CoopersmithBenlik Envanteri? Braille alfabesine çevrilmiş ve öğrencilere uygulanmıştır. Çalışmadakullanılan envanter ilk kez görme engelli öğrencilerde kullanılıyor olduğundan geçerlik,güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Test- tekrar yöntemi kullanılarak 4 hafta sonrayeniden uygulanan envanterden edinilen veriler üzerinde korelasyon ve KR 20hesaplamaları yapılmıştır. Envanter geçerli ve güvenilir bulunmuştur. Veriler üzerindet-testi analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonunda spor takımlarında görev almanın,cinsiyet ve ışık algısının, benlik saygısı puan ortalamaları açısından anlamlı biretkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EVALUATION ABOUT THE SELF ESTEEM RESPECT OF THEVISUALLY IMPAIRED STUDENTS WHO ATTEND OR DO NOT ATTENDTO SPORT TEAMSEbru TÜRKMA Thesis, Department of Elementary EducationSupervisor: Asistant Professor İskender ÖZGÜRJune 2007, 66 pagesIn this study the effects of sports were searched on self esteem respect ofvisually impaired students who attend or do not attend to sport teams.The study was carried out in Oğuz Kağan Köksal Visually Disabled school inthe district of Seyhan- Adana. The study performed on 40 students and it had takenfour weeks. In this study Coopersmith self esteem forms and personel informationforms were used. The personel information forms include questions about gender, age,any extra person handicap, if there is, its level, and education status. Furtheremore, theform researches there is any members in students' families with visual disabled. Theseforms were filled one by one for every students with help of the students' developmentfiles and the questions which were asked to the students and their teachers. Coopersmithself esteem forms are transformed to the braille alphabet and used for visually impairedstudents for the first time, so, before that, validity and reliability of the questions aretested. After 4 weeks, Correlation and KR 20 calculations were made on the data fromself esteem forms by using test-repetition method. And, it was determined that the selfesteem forms were acceptable and reliable. Also, T test analysis was made on the datafrom forms. According to result of analysis, it has been seen, there is not anymeaningful effect of ?being sensitive to the light?, ?gender? and ?attending to sportteams? on the mean of self esteem grades.