Türk savunma sanayinin ekonomik etkileri ve savunma harcamaları-ekonomik büyüme ilişkisinin ekonometrik modellenmesi
Economic impacts of Turkish defense industry and modelling the relationship between defense expenditures and economic growth ecometrically
  1. Tez No: 206443
  2. Yazar: HÜNKAR KARAHAN TÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİKRET DÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma, savunma harcamaları, savunma sanayi, ekonomikbüyüme, Defense, defense expenditure, defense industry, economic growth
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
iÖZETTÜRK SAVUNMA SANAYİNİN EKONOMİK ETKİLERİ VE SAVUNMAHARCAMALARI-EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİNİN EKONOMETRİKMODELLENMESİHünkar Karahan TÜRKYüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Fikret DÜLGERMart 2007, 92 sayfaEkonomi literatüründe üzerinde uzlaşma sağlanamayan konulardan biri,savunma harcamalarının ekonomik büyümeye etkisinin olup olmadığı ve varsa ne yöndeolduğudur.Konu ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde, söz konusu etkinin her ülke içinstandart olmayacağı, ülkelerin yapısal özelliklerinden kaynaklanan farklılıklar arzedeceği ortaya atılmıştır. Bu sonuçtan hareketle ve Türkiye'de savunma harcamalarınınekonomik büyümeye etkisinin ne şekilde olduğunun tespiti amacıyla hazırlanan buçalışmada; savunma harcamalarına ilişkin genel bilgilere, dünya savunmaharcamalarına, Türkiye'de savunma harcamalarının genel durumuna ve finansmankaynaklarına, savunma sanayine, Türk savunma sanayi ve savunma harcamalarınınekonomik etkilerine, savunma harcamaları-büyüme ilişkisi üzerine ileri sürülen farklıgörüşlere, bu ilişkinin izahı amacıyla oluşturulmuş modellere ve son olarak çalışmanınamacını gerçekleştirmek için yapılan ekonometrik bir çalışmaya yer verilmiş ve çıkansonuç yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTECONOMIC IMPACTS OF TURKISH DEFENSE INDUSTRY ANDMODELLING THE RELATIONSHIP BETWEEN DEFENSE EXPENDITURESAND ECONOMIC GROWTH ECOMETRICALLYHünkar Karahan TÜRKM.A.Thesis, Department of EconomicsSupervisor: Asst.Prof.Dr.Fikret DÜLGERMarch 2007, 92 pagesIn the literature of economics, one of the most contraversial issues is that ifdefense expenditure has an impact on economic growth and-if it is so- what thetendency of this impact is.As a consequence of surveys, it is argued that defense expenditure?s impact oneconomic growth cannot be standardized. It is also underlined that there would bedifferences which takes root from structural peculiarites in different countries. Movingfrom this argument, this thesis aims to investigate what the impact of defenseexpenditures on economic growth in Turkey is. In doing so, this study takes a conciselook at defense expenditures, world defense expenditures, general outlook of thedefense expenditures and its financial resources in Turkey. On this axis, defenseindustry in Turkey and its economic impacts are examined. This study also evaluates thedifferent approaches and explanatory models which are put forward concerning therelationship between defense expenditures and economic growth. Lastly, aneconometrical model which is constructed by author is presented and, then, the resultswhich are derived from this econometrical model are interpreted.