6 yaş çocuklarının geometrik şekil ve sayı kavramlarının gelişiminde kavram eğitim programının etkisi
The effects of concept teaching programme on 6-year-old children's geometric shape and number concept development
- Tez No: 206556
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERVET ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi, sayı kavramı, geometrik şekil kavramı, kavrameğitimi, preschool, number concept, the concept of geometric shapes, conceptteaching
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu araştırma; anasınıfına devam eden 6 yaş grubu çocukların sayılarla vegeometrik şekillerle ilgili kavramları kazanmalarında `Kavram Eğitim Programı'nınetkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubunu, Aydın ilinde bulunanilköğretim okullarındaki anasınıflarına devam eden 6 yaş grubu 36 çocuk oluşturmuştur.Araştırma öntest-sontest kontrol gruplu, deneme modelindedir. Çocukların sayılarlailgili kavramları öğrenme düzeylerini belirlemek amacıyla ?Piaget Sayı KorunumTesti?, geometrik şekillerle ilgili kavramları öğrenme düzeylerini belirlemek amacıylada Aktaş ve Aslan (2004) tarafından geliştirilen ?Geometrik Şekilleri Tanıma Testi?kullanılmıştır. ?Piaget Sayı Korunum Testi?; sayıları tanımaya, ayırt etmeye,eşleştirmeye, simgesel modellerini yazmaya yönelik 8 alt testten oluşmaktadır.?Geometrik Şekilleri Tanıma Testi? ise üçgen, kare, dikdörtgen ve daire şekillerinitanımaya yönelik 4 alt test içermektedir. Her testte 12'şer tane şekil bulunmaktadır.Çocukların, ?Piaget Sayı Korunum Testi? ve ?Geometrik Şekilleri TanımaTesti? öntest puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığınıbelirlemek amacıyla t testi, sontest puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılaşıpfarklılaşmadığını belirlemek amacıyla ise kovaryans analizi kullanılmıştır.Elde edilen veriler sonucunda, deney ve kontrol gruplarının ?Piaget SayıKorunum Testi? ve ?Geometrik Şekilleri Tanıma Testi?nden aldıkları öntest puanortalamaları arasında anlamlı düzeyde bir farklılığın olmadığı görülmüştür (p> .05).Sayılarla ve geometrik şekillerle ilgili ?Kavram Eğitim Programı? uygulamasısonrasında, deney ve kontrol grubu çocuklarının öntest puanları kontrol altınaalındığında ?Piaget Sayı Korunum Testi? ve ?Geometrik Şekilleri Tanıma Testi? sontestpuan ortalamaları arasında deney grubu lehine anlamlı düzeyde bir farklılıkbulunmuştur (p< .05).
Özet (Çeviri)
This research has been done to determine effects of concept teaching programmeon 6-year-of childrens? in pre-school gaining the concepts of geometric shapes andnumbers. The sample of the study was 36 six year old children attending the preschoolparts of primary schools in Aydın. The study is experimental model using pre-test, post-test and control group. ?Piaget Number Conservation Test? is used to define thechildren's learning levels of number concepts and the ?Recognition Test of GeometricShapes? developed by Aktaş and Aslan (2004) is used to define the learning levels ofconcepts about geometric shapes. ?Piaget Number Conservation Test? is made of 8subtest which are used to recognize, distinguish, match and writing the symbolic modelsof the numbers. ?Recognition Test of Geometric Shapes? consists of 4 subtests whichare used to recognize the triangle, square, rectangle and circle diagrams. There are 12shapes in each test.T-test is used to determine whether pre-test means of ?Piaget NumberConservation Test? and ?Recognition Test of Geometric Shapes? of children differ onmeaningful level or not. Covariance analysis is used to determine whether post-testmeans differ on meaningful level or not.According to the data, it was seen that there is no meaningful difference inexperiment and control groups? ?Piaget Number Conservation Test? and in the?Recognition Test of Geometric Shapes? pretest averages. After the concept teachingprogramme on numbers and geometric shapes, when the pretest means of experimentand control groups children were in control, a meaningful difference was found infavour of the experiment group between adjusted post-test means of ?Piaget NumberConservation Test? and ?Recognition Test of Geometric Shapes?