İslam Hukuku'nda banka kartları ve kredi kartları
Bank cards and crit cards in İslamic Law
- Tez No: 206661
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULKERİM ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Ekonomi, Hukuk, Religion, Economics, Law
- Anahtar Kelimeler: Kredi Kartı, Banka Kartı, Banka, Akit, Credit Card, Bank Card, Bank, Agreement
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZETTicaret, insanlık hayatında önemli bir uğraştır. İnsanlığın yerleşik hayata geçmesiyleberaber işbölümü başlamış, ticaret yaygınlaşmıştır. Ticaretin gelişimine paralel olarak ticariaraçlar da gelişme göstermiştir. İnsanlık tarihinde, ticari alışverişlerde takas, para, çek gibiödeme araç ve metotları görülmüş ve sonunda plastik kredi kartları kullanılmaya başlanmıştır.Günümüzde Akıllı(smart)plastik kart, mal ve hizmet alımı ve kredili işlerde kullanılan enmodern ticari araçtır.İslam dini, insan hayatını düzenleyen bir kurallar bütünü olduğundan dolayı insanhayatının bir uğraşı olan ticaretin de kurallarını çıkarmıştır. Kredi kartları sonradan kullanılanbir ticari araç olduğu için tabii olarak Kuran ve Sünnette ele alınmaz, ancak bunların genelkuralları ışığında, kıyas gibi metotlarla araştırılacak konulardan biridir. İslami kurallarauygunluğunun tespit edilmesi, konu ile ilgili kurumların çalışma sisteminin bilinmesi veişlemlerin İslam fıkhında hangi akde girdiği konusunun kavranmasıyla mümkündür. Busebeple kredi kartı ile ilgili hukuki araştırmaya yönelik hazırlanmış olan tezimizde bankakartları ve kredi kartlarının çeşitleri ve sistemlerinin işleyişi hakkında da bilgiler verilerekhukuki yönünün daha kolay kavranılması amaçlanmıştır. Bunun gibi modern hukukta dahukuki ilişkilere değinilmiş, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun metnieklenip etrafındaki değerlendirmelere de geniş yer ayırarak konunun pratik olarak ta faydalıolacağı düşünülmüştür.Son zamanlarda alışverişin bir parçası haline gelmiş olan banka kartları ve kredikartlarının yeni olması, kartların gerek kullanım amacı ve gerekse de nitelikleri bakımındandeğişik olmalarından dolayı uygulamalarının çoğu tartışmalı olmaya devam etmektedir.Çalışmamız da bunlar değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe trade is an important matter in the life of the humanity. Humanbeing formed therules in their life for ensure the justice. Because, share the goods with starting the division oflabour. Humans in the begining used the sistem of Exchange that it is to exchange the goodswith the goods. This system wasn?t managing the humanity with its the deficiency. Later, themoney was found that it is to exchange the goods with the its value.The money in the first wasused mineral, it used the banknote sahape a lot of later. Money system has improved for itsmove is easy and it can be found. İt seen improvement in the trade with industry revulationlike it seen in many areas Checks after it plastic cards were used in the shopping.The creditcard what in the beginning was a shopping service later started becoming a banking serviceis,the last and developed mean in the shoppingThe İslam religion for a rules heap what has arrange human being life it is also hasarrange the trade life. it has examined the rules for the trade and has brought new rules in theshopping are suitable to generel rules, like has arranged all other rules at the humanrelations.Under general rules is possible for new relations in every centurys. For this reasonthe credit carts aren, t taken form in the koran and in the sunna and it is one of subjects onlywill be explored like by comparision method. İts advisable researching for islamic rules ispossible with cognition institution, work system what interest in subject and cognitionprocedures which contract in the islamic law.For we think that the credit card?s researching is necessary firstly, because it is a newsubject and in islamic law its decision it had to known it is became subject for our these.