Türkiye ve İran Hukukunda banka kredi kartları
Credit cards in Turkey's and İran's Law
  1. Tez No: 393458
  2. Yazar: ALİ SATTARZADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İŞGÜZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İran, kredi kartı, murabaha, Turkey, Iran, credit card, murabaha
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte ve paranın kullanmasından doğan bazı sakıncaları gidermek için kredi kartları uygulamaya konuldu ve bugünkü gelişmiş dünyanın, en önemli ödeme araçlarından biri sayılmaktadır. Kredi kartlarının ekonomik boyutlarının yansıra hukuki boyutları ve özellikle kredi kartı ilişkilerini oluşturan tarafalar açısından da önem taşımaktadır. Sunmuş olduğumuz bu çalışmada Türkiye Cumhuriyetinde ve İran İslam Cumhuriyetinde kredi kartların hukuki durumu incelenmeye ve karşılıklı bilgi aktarmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de ve İran'da kredi kartlarını incelemek ve özellikle İran açısından iyi uygulama örneklerinden istifade edebilmektir. Kredi kartları İran'da yeni uygulamaya girdiği için henüz deneme sürecindedir. Bu süre içerisinde bazı sorunlarla karşılaşılması doğal karşılanabilir. Diğer yandan, bu sorunları gidermek için başka ülkelerin tecrübelerinden yararlanmakta fayda bulunmaktadır. Bu açıdan kültürel olarak yakın bir ülke olan Türkiye'nin İran için en uygun örneklerden birisi olması sebebiyle her iki ülke uygulamaları ele alınmıştır. Yüksek lisans olan çalışmamızda kredi kartlarla ilgili genel bilgiler, ilgili kanunlar, kredi kartların oluşturan sözleşmeler, tarafların yükümlülükleri ve haklarına değinerek kredi kartların hukuka aykırı kullanılmasının şekilleri ve aykırı kullanımından doğan sorumlulukları da açıklamaya çalışılmıştır. Ayrıca İran'da kredi kartların durumunu ve uygulamada karşılaşan sorunları ele alınarak, İran hukukunda kredi kartların uygulanması için önerilen yöntemlerin ve özelliklede son yıllarda uygulanan murabaha yönteminin üzerinde durulmuştur. Bu incelemede banka kredi kartlarını, Türk hukukunun Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve onun Yönetmeliği, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Türk Borçlar Kanunu ışığı altında ve İran'da yeni uygulanan murabaha akti çerçevesinde açıklamaya çalışılıp karşılıklı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today with advances in technology and to resolve some problems arising from the use of money, credit cards were introduced and this payment method became one of the most important means of payment of the today's developed world. In addition to the economic aspects of credit cards, it is also important in terms of legal aspects, and especially credit card relationships that make up the parties. In this study that we carried out, the legal status of credit cards in the Republic of Turkey and the Islamic Republic of Iran was tried to be examined and was tried to obtain mutual exchange of information. The aim of this study was to examine the credit cards in Turkey and Iran, and to be able to benefit especially from the best practices in terms of Iran. Because In Iran, credit cards have been introduced to customers in the recent years, they are still in probationary period. It is very likely to be encountered some problems during this period. But on the other hand, to resolve these problems, to benefit from the experience of other countries would be very useful. In this regard, applications of both countries were discussed taking into account the cultural closeness of Turkey which is one of the most suitable model for Iran. In this master study, we tried to provide general information on credit cards focusing on relevant laws, contracts of credit cards, obligations and rights of the parties etc. and tried to explain unlawful use of credit cards and liability arising from the same. And by taking into consideration the status of the credit card in Iran and the problems encountered in practice we focused on the proposed methodologies for the implementation of credit card in Iran laws and especially on the method of“murabaha”implemented in recent years. In this study we tried to provide an analysis on bank credit cards, Turkish Laws and Regulations on Bank Cards and Credit Cards and Turkish Code of Obligations and Act on Consumer Protection making mutual recommendations by explaining the“murabaha”act implemented in recent years in Iran.