Mardin ili merkezindeki sağlık kuruluşlarında çalışan hemşirelerin iş doyumları ve depresif duygu durumlarının bazı sosyo demogtafik değişkenler açısından incelenmesi
Research of the jop satisfaction and depression and relationship between them and some demografic feature for nurses working in health organization in Mardin
  1. Tez No: 206695
  2. Yazar: BEDREDDİN ERTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REMZİ OTO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikoloji, Nursing, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, İş Doyumu, Hemşirelik
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada Mardin Devlet Hastanesi, Kadın ve Çocuk Hastanesi veSağlık Ocaklarında çalışan hemşirelerin iş doyumu ve çökkünlüklerinin bazısosyo demografik özellikler ile olan ilişkisinin incelenmesi planlanmıştır. Buaraştırmaya toplam 70 hemşire katılmıştır. Bu, toplam hemşire sayısının%44,5ini oluşturmaktadır. Araştırma verileri 14 Haziran ile 5 Temmuz 2006tarihleri arasında toplanmıştır. Bilgilerin toplanması için Tanıtım Formu,Minnesota Doyum Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır.Araştırmanın sonucuna göre, depresyon artarken iş doyumunda azalmaolduğu saptanmıştır. Ayrıca evli hemşirelerin bekârlara oranla, tecrübeliolanların da daha az tecrübeli olanlara oranla, çalışma koşullarının iyi veyoğunluğun az olduğu birimlerin daha yoğun birimlere oranla işlerindendaha fazla doyum elde ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is planned in order to determine the jop satisfaction anddepression and relationship between them and some social demografic speacilityfor nurses working in Mardin State Hospital, Maternity and İnfant Hospital andPrimary Health Care Centre.The sample of research consist of 70 nurses and this is %44.5 of totalnurses. The data of research was collected between 14th June and 5th July in2006. To collecting data Survey Form, Short Form Minnesota SatisfactionQuestionaire and Beck Depression Inventory were used.Due to the result of research when depression has risen the jop satisfactionhas decreased. Also the difference between married nurses and single nurses, alsomore qoaufied than less qoaufied, saw that inbosier areas worked. Thoseworked better and intedse than those who worked in less busier areas.