Menekşe çatağı hellenistik dönem seramiği
Hellenistic pottery of Menekşe Çataği
- Tez No: 206796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL FAZLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Hellenistik Seramik, Menekse Çatağı, Trakya, Megara Kasesi, Batı Yamacı Seramikleri, Hellenistic Pottery, Menekse Çatağı, Thrace, Megarian Bowls, West Slope Ware
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Menekse Çatağı, Tekirdağ ili merkezine 13 km. uzaklıkta ?stanbul-Tekirdağ karayolunun hemen güneyinde deniz kıyısındadır. Marmara Denizi'nin kuzey sahil seridinde denizden 6.00-6.50 metre yükseklikteki bir kayalığın üzerinde yer alır. Bu alan Menekse Deresi tarafından doğu ve batı olarak ikiye bölünmüstür. Bu çalısmada, 1993-2000 yılları arasında Batı Çatak'ta yapılan kazı çalısmaları sonucu ele geçen Hellenistik Dönem'e ait seramik gruplarından 266 parça sunulmustur. Menekse Çatağı Hellenistik Dönem seramikleri, dokuz grup altında incelenmistir. Bu gruplar içerisinde çoğunluğu içe dönük kaseler olusturmaktadır. Menekse Çatağı Hellenistik Dönem seramikleri çoğunlukla M.ö. 2. yüzyılda üretilmistir. Bunun yanında, M.ö. 4. yüzyılın sonlarına tarihlenebilecek erken örnekler ve M.ö. 1. yüzyılın ortalarına kadar olan geç örnekler de görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Menekse Çatağı is 13 kilometre far away from Tekirdağ, almost south of the ?stanbul- Tekirdağ highway. It is take part on rock place which is the north coast area of the Marmara Sea, far away 6.00-6.50 metres high from the sea. In this area it is separated as eastern and western by Menekse Stream. In this study had presented to 266 fragments of Hellenistic vases which were found the result of excavation in the Western Çatak between 1993 to 2000. According to shapes Hellenistic pottery of Menekse Çatağı were separated types and study on nine groups. In these groups, a good deal of bowls with incurved lip take part. Most of the Hellenistic pottery of Menekse Çatağı had been producted in second century BC. In addition to existing the earliest examples of Hellenistic pottery which are dated end of the fourth century BC. and also the latest examples are seen by middle of the first century BC.