Erzurum merkez köyleri manilerinin derlenmesi ve genel olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 206894
  2. Yazar: AHMET MUSTAFA YELDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKTAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Flat(Straight)mani, love manis, the method of interview
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Mani, Türk Halk şiirinin en küçük nazım biçimidir. Yedi heceli ve dört dizedenoluşmaktadır. Bunun yanı sıra beş mısralı, altı mısralı ve altıdan daha çok mısralımanilere de rastlanmaktadır.Kafiye düzeni, dört mısralı manilerde genelde (a a b a)olmakla beraber (b a b a), beş mısralı maniler (a b a b a), altı ve altıdan çok mısralımaniler (a a b a b a) şeklindedir.Erzurum merkez köyleri manilerinde en çok (a a b a)kafiye düzeni görülmüştür.(b a b a) kafiyesine göre maniler az görülmüştür.Manileryapılarına göre; Düz mani, Doldurmalı kesik mani, Yedekli mani, Deyiş mani olaraksınıflandırılmıştır. Erzurum merkez köyleri manilerinde en çok düz mani, Doldurmalıkesik mani ise çok az görülmüştür.Konularına göre incelendiğinde sırasıyla; Sevda,Gurbet (Ayrılık), Ramazan, Mektup, Gelin-kaynana, Ağıt-Ölüm, Düğün-kına gecesi,Asker ve Bilmece manileri işlenmiştir.En çok sevda manileri kullanılmıştır. Erzurummerkez köyleri manileri, görüşme metodu ile kaynak kişilerden alınarak derlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mani, is the smallest verse form in Turkish Folk Poetry. It consist of seven syllables and fourlines. Beside this there are manis with five and six lines and more than six lines. The rhymeform of the manis with four lines is generally (a a b a), but there are also several manis with arhyme form of (b a b a), manis with more than four lines have got a different rhyme form. Therhym form of manis with five lines is (a b a b a), the rhyme form of manis with six lines or moreis (a a b a b a). The manis of the central villages of Erzurum is mostly (a a b a).There are not many manis told within the rhyme form of (b a b a).According to the manis structures, it can be classified as; flat (straight) manis, doldurmalıkesik mani, yedekli mani, deyiş mani.There are mostly straight manis in the central villages of Erzurum.Doldurmalı kesik mani is rarely seen in the village of Erzurum.According its theme; manis of love, manis of longing for hometown, Ramadan, letter, the brideand the mother-in-lawlament-Death, wedding, soldier and manis of riddle are treated. Manis of love are the mostcommon form. The manis of the central villages of Erzurum are collected by the method ofinterview and source people.