Erzurum il merkez ve ilçe köylerinin sosyo-ekonomik, siyasi ve kültürel yapısı
Socio-economic, political and cultural structure of the villages in central Erzurum and its counties
- Tez No: 344869
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Köy, Köylü, Köy Kalkınması, Village, Villager, Village Development
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Türkiye?de kalkınmanın önündeki en önemli engellerden biri köy ve köylü sorunlarıdır. Bu nedenle, uzmanlarca köy ve köyle ilgili sorunların neler olduğu, nereden kaynaklandığı, radikal bir bakış açısıyla ele alınmalı ve bu konulara ilişkin sorunlar yerinde saptanıp, çözüme kavuşturulmalıdır. Bu bağlamda çalışma alanımız olarak Erzurum il merkez ve ilçe köyleri seçilerek, köy ve köylü sorunları dile getirilmiştir. Araştırma örneklemimizdeki köylerin bütünlüğü içerisindeki sorunlarını ortaya koyabilmek amacıyla; Erzurum il merkez ve ilçe köylerinden tesadüfi örneklemle 38 köy belirlenerek, bunlar yapısal fonksiyonalist açıdan ele alınıp incelenmiştir. Çalışmamızda sosyal yapıyla ilgili; aile, evlilik, din, sağlık, göç, eğitim, akrabalık ve komşuluk ilişkisi, suç, sağlık, boş zamanları değerlendirme ve sosyal aktivite, din, göç,? gibi konular, siyasi yapıyla ilgili; köylülerin siyasetteki bilinçlilik düzeyi, siyasi tutumları, siyasete bakış açısı, siyasi haberleri ulaştıran kaynaklara ve kurumlara güvenme durumu, siyasi tercihinde etkili olan unsurlar, siyasi parti tercihindeki farklılıkların nedenleri, köyün genel veya yerel seçimlere ilişkin tutumları, köylülerin siyasi katılım şekilleri ve bir partiye oy vermedeki kriterleri, köylülere göre Türkiye?nin en önemli sorunu ve çözümünün ne olduğuna ilişkin kanaatleri, köyde liderlik,?gibi konular, ekonomik yapıyla ilgili; aile reisi ve mesleği, köylülerin aylık gelir durumu, tarımsal faaliyetler için devletten destek alma, tarımsal birlik/kooperatiflere üyelik ve tarımsal araca sahip olma durumu, köylülere göre zenginliğin anlamı, köylülerin ekonomik tasarruflarını değerlendirme durumu,? gibi konular, kültürel yapıyla ilgili; doğum, ölüm, sünnet, başlık parası, kumalık gibi konular ele alınıp incelenmiştir. Bu doğrultuda, köy ve köylü sorunlarının saptanmasının dışında, araştırma sahasındaki köylerin sosyo-ekonomik, siyasi ve kültürel değişimi ve nedenleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important barriers for development in Turkey is the problems of village and villagers. Therefore, the experts should firmly deal with these problems and the reasons for these problems and establish the problems onsite and seek solutions. Within this context, the villages in central Erzurum and its counties were selected as the field of study, and the problems of village and villagers were discussed. In order to show the problems of all the villages in our research sample, 38 villages in central Erzurum and its counties were randomly selected and they were investigated in structural functionalist terms. The study discussed the issues of social structure like the family, marriage, religion, health, migration, education, affinity, neighbor relations, crime, taking advantages of leisure time, social activities; issues about political structure like the awareness of the villagers about politics, their political stand, their point of view of the politics, their state of confidence in the resources and organizations reporting news, elements effective in their political preference, reasons for variations in their preference for political parties, attitudes of the villagers towards the local or general elections, villagers? ways of political participation, their criteria for voting a certain party, their opinion about the most important problem of Turkey and its solution, leadership in village; issues about the economic structure like the head of the family and his profession, level of villagers? monthly income, state subsidy for agricultural activities, membership for agricultural union/cooperation, state of owning agricultural vehicles, meaning of the prosperity in their eyes, state of evaluation of their economic savings; issues about cultural structure like birth, death, circumcise, bride price and second-wife. To this parallel, in addition to the establishment of the problems of village and villagers, the study also tried to reveal socio-economic, political and cultural changes of the villages in the field of study and their reasons.