Bağımsız anaokulu yöneticilerinin bakış açısından okul yönetimi süreçlerinin işleyişi, sorunlar ve sorunlarla başa çıkma yolları (Mersin İli merkezi örneği)
Preschool principles' views on administrative processes, related problems and coping strategies
  1. Tez No: 207009
  2. Yazar: MÜGE BÜTE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi egitimi, okul yönetimi, yönetim süreçleri, anaokulu müdürleri, Preschool education, school administration, administrative processes, preschool administrators
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalısma bagımsız anaokulu müdürlerinin bakıs açısıyla, bagımsız anaokullarında planlama, karar alma, esgüdüm, iletisim ve degerlendirme süreçlerinin isleyisini ve bagımsız anaokulu yöneticilerinin bu süreçlerde karsılastıkları sorunları ve sorunlarla basa çıkma yollarını belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmanın örneklemini Mersin ili merkezinde görev yapan 6 anaokulu müdürü olusturmaktadır. Arastırmada kullanılan veriler, yüz yüze görüsme yöntemiyle, arastırmacı tarafından gelistirilen yarı yapılandırılmıs görüsme formu kullanılarak toplanmıstır. 22 sorudan olusan bu görüsme formuyla toplanan ve ses kayıt cihazı aracılıgıyla kaydedilen veriler, bilgisayar ortamında yazıya aktarılmıs ve içerik analizi kullanılarak analiz edilmistir. Bulgulardan yola çıkılarak bagımsız anaokullarında planlamaların büyük çogunlugunun zümre ve ögretmenler kurulu toplantıları aracılıgıyla yapıldıgı, yine bu toplantılarda ve olusturulan komisyonlarda egitim-ögretim, bütçe, genel isler vb. konularda kararların alındıgı görülmektedir. Komisyonlar ve toplantılar haricinde müdürler kendi baslarına karar alabilmektedirler. Gerek okul-içi gerekse çevreyle kurulan esgüdümün de çogunlukla toplantılar aracılıgıyla saglandıgı görülmektedir. Okul-içi iletisim ikliminin olumlu olması, az sayıda çalısanın bu durumda etkili oldugunun düsünülmesi iletisim süreciyle ilgili öne çıkan bulgulardır. Veliler ve diger bagımsız anaokullarıyla iletisim olumluyken, üst ve diger kurumlarla iletisimde çesitli sorunlar yasanmaktadır. Degerlendirme sürecinde öne çıkan bulgular ise okul öncesi egitiminde uzman müfettis sayısının yetersiz olması ve buna baglı olarak teftis ve degerlendirmelerde çesitli sorunların yasanmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the functioning of planning, decision-making, coordination, communication and evaluation processes in preschools and the problems experienced through these processes from the views of preschool administrators. The sample of the study is composed of 6 administrators who are employed in preschools in the center town of Mersin province. The data used in this study were collected through face to face interviews by using a semi-structured interview guide developed by the researcher. The data collected with this guide including 22 items were originally tape recorded, transcribed into text form and then content analysed. Results of the analysis revealed that beside planning in preschools was performed mostly through the meetings of subbranch teachers and teachers committees, other decisions about the daily aspects, budget and education are taken through these committees and commissions. Apart from the these committees and commissions, administrators can also take decisions by themselves. It is also evident that, coordination within the school and with the environment is also made by means of the meetings. In addition, interviewees proposed that there was an affirmative communication climate caused by a limited number of employee in their school. However, while there is an afirmative communication with parents and other preschools, it is stated that some communication problems exist through communication process with the upper autorities and other educational organizations. An important finding about the evaluation processes is related with the insufficient number of specialized preschool education inspectors which also cause various problems in the inspection and evaluation processes.