Okul öncesi eğitim kurumlarının eğitim ortamlarının niteliğinin bazı değişkenler açısından incelenmesi (Tokat İli örneği)
An examination on the quality of educational environments of pre-school education institutions in terms of some variables (The sample in the City of Tokat)
  1. Tez No: 232005
  2. Yazar: PINAR AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GELENGÜL HAKTANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Eğitim Ortamlarının Niteliği, Okul Öncesi Eğitim Ortamlarını Değerlendirme Ölçeği, Öğretmen, Yönetici, Preschool Education, Quality of Preschool Educational Environment, Early Childhood Environment Rating Scale (ECERS-R), Teacher, Manager
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu araştırmada, Tokat il merkezinde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarının eğitim ortamlarının ?sınıf alanı ve mobilyalar?, ?rutin kişisel bakım?, ?dil ve akıl etme?, ?aktiviteler?, ?etkileşim?, ?program yapısı?, ?aile ve personel? boyutlarının ve genel boyutunun nitelik düzeylerinin ve genel nitelik düzeylerinin kurum türüne ve öğretmen ile yönetici kişisel bilgilerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada betimsel tarama modeli uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Tokat il merkezinde 6 yaş grubuna hizmet veren 5 MEB' e bağlı ilköğretim okulu bünyesindeki anasınıfı, 2 bağımsız anaokulu, 3 özel anaokulu ve 2 özel ilköğretim okulu bünyesindeki anasınıfı olmak üzere 12 okul öncesi eğitim kurumunun eğitim ortamı ile bu eğitim ortamlarından sorumlu öğretmenler (12 kişi) ve yöneticiler (12 kişi) oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak ?Okul Öncesi Eğitim Ortamlarını Değerlendirme Ölçeği (ECERS-R) 'nin yeni versiyonu ile araştırmacı tarafından hazırlanan öğretmene ve yöneticiye ait kişisel bilgi formları kullanılmıştır.Araştırma sonuçları, eğitim ortamlarının ?Sınıf Alanı ve Mobilyalar? ve ?Aile ve Personel? boyutunun niteliğinin ?çok az? ; ?Rutin Kişisel Bakım?, ?Dil ve Akıl Etme? ve ?Etkileşim? boyutunun niteliğinin ?çok az ile iyi? arasında ve ?Aktiviteler? ve ?Program Yapısı? boyutunun niteliğinin ?yetersiz ile çok az arasında? olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları, eğitim ortamlarının genel nitelik düzeyinin ise ?çok az? olduğunu göstermiştir. Ayrıca eğitim ortamlarının ?aile ve personel? boyutunun niteliği açısından MEB' e bağlı ilköğretim okulları bünyesindeki anasınıfları ile bağımsız anaokullarıarasında ve bağımsız anaokullarının lehine bir farklılığın olduğu görülmüştür.Eğitim ortamlarının niteliği, öğretmenin sinemaya; yöneticinin ise görsel sanat etkinliklerine ilgili olması durumuna göre olumlu yönde anlamlı bir farklılık gösterirken; 0-2 yıl mesleki deneyime sahip öğretmenlerin ve aynı okulda 2-4 yıl çalışma süresine sahip yöneticilerin lehine anlamlı bir farklılık göstermiştir. Okul öncesi/anaokulu öğretmenliğini ?öğretmenlik mesleğini sevdiği için? tercih eden öğretmenlerin eğitim ortamlarının niteliği ve konferansa katılan öğretmen ve yöneticilerin eğitim ortamlarının niteliği pozitif yönde anlamlı bir farklılık göstermiştir. Nitelikli bir okul öncesi eğitim ortamının hangi özelliklere sahip olması gerektiği konusundaki öğretmen ve yönetici görüşleri ile araştırmacının gözlem sonuçları arasında, okul türüne göre farklılığın olduğu görülmüştür.Bu araştırma, araştırma sonucunda ortaya konan yetersizliklerin giderilmesi için eğitim alanındaki bütün karar vericilerin, alanda yapılmış bu gibi araştırmaları okumaları, sonuç ve önerileri gözden geçirmeleri ve gerekli reformları yapmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, bu araştırma Türkiye'deki okul öncesi eğitim kurumlarının eğitim ortamlarının niteliği hakkında çözüm üretebilmek için, Türkiye'nin farklı illerinde de çalışmaların yürütülmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the quality levels of educational environments of pre-school education institutions for the dimensions of ?classroom space and furniture?, ?routine personal care?, ?language and implication?, ?activities?, ?interaction?, ?structure of the program?, ?family and personnel? and general quality levels and to investigate whether the qualities would change according to species of institutions, personal information of teachers and managers of this institutions in the center of Tokat.In this research the descriptive research model was applied. The sample for this study consists of 12 pre-school institutions caring for 6 years old children (2 autonomous pre-schools, 3 private pre-schools, 2 pre-schools within the private primary schools and 5 pre-schools within the government primary schools) and these pre-school institution?s teachers (12 persons) and managers (12 persons) in the center of Tokat.As the data collection tools the ?Early Childhood Environment Rating Scale (ECERS-R)-Revised Edition? and ?The Personal Information Form? concerning teacher and manager which had been developed by the researcher herself, was used.Results of the study showed that educational environment?s quality levels of the dimensions of ?classroom area and furniture? and ?family and personnel? was poor, the dimensions of ?routine personal care?, ?language and implication? and ?interaction? was between poor and sufficient, while the ?activities? and thedimensions of ?structure of program? was between insufficient and poor. Results showed that the quality level of the general educational environment was poor too.Also, it was seen that for the dimension of the ?family and personal?, there was a difference between the autonomous pre-schools and pre-schools within the government primary schools and the autonomous pre-schools is more advantageous than the pre-schools within the government primary schools.While there was a positive significant difference on the quality levels of educational environments with respect to the teacher?s being interested in cinema and manager?s being interested in visual art activities; there was a positive significant difference in favor of the teachers having 0-2 years vocational experience and the manager having 2-4 years working period in observed institutions. The quality levels of the educational environments of the teachers, who had preferred preschool/nursery teacher training since ?they like teaching profession?, and of the teachers and managers attended to the conferences showed a positive and significant difference.There was a difference between teachers? and managers? opinions on specialities of a well-qualified educational environment and results of researcher?s observation, according to species of institutions.This study stresses that all of the decision makers in the extent of education must read all researches being conducted in this area, review their results and proposals and do necessary reform in order to remove of deficiency which has introduced after the results of this research. Also, It suggests that to reproduce resolves for the quality of educational environments of pre-school institutions in Turkey, the researches must be conducted in different regions of Turkey.