Bilim ve teknoloji müzelerinin fen öğretimindeki yeri ve önemi
Role and importance of science and technology in education
- Tez No: 207028
- Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Ögretimi, nformal Egitim, nformal Ögrenme Ortamları, Müzeler, Bilim ve Teknoloji Müzeleri, Bilim Merkezleri, Science Teaching, Informal Education, Environments for Informal Learning, Museums, Science and Technology Museums, Science Centers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Betimleme (Survey) yönteminin kullanıldıgı arastırmanın I. bölümünde bilim ve teknoloji müzelerine yapılan gezilerin sıklıgı, gezilerde karsılasılan sorunların betimlenmesi; bu sorunlara çözüm yolları getirilmesi ve fen ögretiminde kullanımının arttırılması amaçlanmıstır. Bu çerçevede çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulardan olusan anket formları Ankara il merkezi ve ilçelerinden tesadüfi olarak seçilen 17 ilkögretim okuluna posta yolu ile gönderilmistir. Bu okullardaki 31 idarecinin, 50 fen ögretmeninin, 349 ilkögretim 6., 7. ve 8. sınıf ögrencisiyle 93 ögrenci velisinin görüsleri alınmıstır. Arastırmanın II. kısmı ise tek grup ön test-son test deneysel desen modeline göre tasarlanmıstır. Bu kısımda bilim ve teknoloji müzelerine yapılan gezilerin ilkögretim 2. kademe ögrencilerinin fen konularına karsı ilgi ve akademik basarılarına etkisi incelenmistir. Bu kapsamda ilkögretim okulları arasından tesadüfi örnekleme ile seçilen 2 ilkögretim okulunda ögrenim gören toplam 77 ikinci kademe ögrencisinin Enerji Parkı'ndaki ve Feza Gürsey Bilim Merkezi'ndeki sergiler ve deney düzenekleri çerçevesinde ayrı ayrı hazırlanan ?lgi Ölçegi? ve ?Akademik Basarı Testi? ne verdikleri cevaplar ısıgında veriler elde edilmistir. 2005-2006 ögretim yılında gerçeklestirilen arastırmanın genel amacı çerçevesinde; cevapları aranan alt problemlere yönelik anket formları ile toplanan verilerin gerekli istatistiksel çözümleri için, SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) programından yararlanılmıstır. Arastırmada (f) frekans, (%) yüzde, ( X ) aritmetik ortalama, Tek Faktörlü Anova ve Basit Regresyon analizlerinden yararlanılmıstır. Arastırma sürecinde belirlenen verilerin analiz edilmesi ile asagıdaki sonuçlar elde edilmistir: 1. Ankara'da bulunan bilim ve teknoloji müzelerine yapılan ziyaretlerin büyük oranda okullar aracılıgıyla yapıldıgı; ailelerin çocukları ile müzelere gitme oranının ise oldukça düsük oldugu tespit edilmistir. Müzelere gidilememesinin nedenleri, okulların ve ögrencilerin maddi imkansızlıklar içerisinde olması, ulasım vasıtası saglanamaması, bürokratik islemlerin fazla olması, müfredat konularının agır olması nedeniyle bu tür etkinliklere gerekli zamanın ayrılamaması, aile bireylerinin yogun çalısma temposu, egitimsizlik ve ilgisizlik olarak belirtilmistir. 2. Feza Gürsey Bilim Merkezi'nde ve Enerji Parkı'nda bulunan araç gereçlerin ve burada yapılan etkinliklerin, ögrencilerin fen konularına karsı ilgilerini ve akademik basarılarını anlamlı bir sekilde gelistirmede ve devamının saglanmasında önemli bir etkiye sahip oldugu görülmüstür. Her 3 deney grubunda da akademik basarıların ögrencilerin ilgi puanlarının anlamlı bir yordayıcısı olmadıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In the first section of this survey research aims to investigate frequency of visits to science and technology museums and problems encountered in these visits, bringing solutions to these problems, and enhancing the use in science teaching were investigated. In this frame, questionnaires with multiple choise and open ended items were mailed to 17 primary schools randomly selected from those in the provincial center and districts of Ankara. 31 administrators, 50 science teachers, and 349 students from 6th, 7th, and 6th grades and 93 guardians participated in this study. The second part of research was designed as a pre-post test experimental design. Effects of visits to science and technology museums on intent in science and academic achievement of the students in 2 randomly selected primary schools were examined in this scope. Data consisted of the answers given to the ?Interest Scale? and ?Academic Achievement Test? prepared separately in the scope of exhibitions and experimental apparatuses in Feza Gürsey Science Center and in the Energy Park. In the scope of the general purposes of the research implemented during the 2005-2006 academic year, the SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) software was used for the statistical analysis required for the data collected with questionnaires directed to the problems that answers are being sought. In the research, analyses of frequency (f), percentage (%), arithmetic average (), One Factor ANOVA and Simple Regression were used. The following results were obtained in the analysis of the data found in the process of the research: 1. It was found that excursions to science and technology museums in Ankara were mostly carried out through schools, and the rate of families visiting museums with their children was rather low. The reason for not visiting museums were stated as the financial difficulties of the schools and students, lack of transportation support, excess bureaucratic procedures, shortness of time because of the heavy curriculum, intense working tempo of the family members, low levels of education, and lack of interest. 2. It was seen that the tools and materials found in Feza Gürsey Science Center and in the Energy Park, and the activities performed in these places had an important effect on developing and sustaining a significant academic achievement and interest in science subjects. It was found that the academic achievement was not a significant predictor of the interest scores of the students for all 3 experimental groups.