T.C.Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tescili yapılan camii ve mescitler
Mosques and masjids which are registered by Turkish Republic Prime Ministry Directorate General of Foundations
  1. Tez No: 207192
  2. Yazar: NACİYE ALTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ACUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Foundation, Mosque, Amasya, Sivas, Tokat, Registration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 400
Özet
ÖZET[ALTAŞ, Naciye]. [T.C.Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Tescili Yapılan Camii ve Mescitler], [Yüksek Lisans Tezi], Ankara, [2007].`'T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Tescili Yapılan Camii ve Mescitler '' adlı yüksek lisans tez çalışmamızın kapsamını yukarıda adını belirttiğimiz üç il merkezinde yer alan vakıf camileri oluşturmaktadır. Bulundukları şehirlerin dini mimari anlayışını yansıtan en güzel örneklerin başında gelen camiler işte bu üç ilin görsel kimliğini lanse eden mimari eserlerdir.Selçuklu Devleti, Beylikler Dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait dini mimari vesikaların tanıtıldığı bu çalışmada özellikle ele alınan camilerin vakıf camileri olması ile dikkati çekmektedir. Bir vakıf tarafından yaptırılan, bir vakfın sahip olduğu vakfiye şartlarına dayalı vücuda getirilen, belirli bir vakfın amaçları doğrultusunda varlığını devam ettiren vakıf camileri için hazırlanan bu katalog çalışması ile Türk mimarlık tarihine ve sanat tarihine bir nebze olsun sağlıklı saptamalar yapılabilmesi çalışmanın özünü oluşturmaktadır.Tez çalışmamızın sonucunda Amasya, Sivas ve Tokat il merkezleri ile sınırlandırdığımız araştırmamızda adını hepimizin çok iyi bildiği, yakından tanıdığı, anıtsal camilerin yanı sıra adını çeşitli devlet adamları, yörenin ileri gelen kişileri veya bağlı bulunduğu eski mahalle adlarından alan küçük boyutlu camiler tespit edilmiş; bunların bağlı olduğu vakıf adları ve arşiv belgeleri yeterli fotoğraf, plân çizimleri ile teşhir edilmiştir.Çeşitli dönemlere tarihlenen ve bu çalışmanın özetini oluşturan, Vakıflar Genel Müdürlüğü arşiv bilgilerine dayalı olarak gerçekleştirilen bu bilimsel çalışmanın sanat tarihi ve mimari alanlarına ışık tutmasını temenni ederim.Anahtar Sözcükler1. Vakıf2. Cami3. Amasya4. Sivas5. Tokat6.Tescil
Özet (Çeviri)
ABSTRACT[ALTAŞ, Naciye], [Mosques and Masjids which are registered by Turkish Republic Prime Ministry Directorate General of Foundations], [Graduate Program Thesis], Ankara [2007].Scope of our thesis which is called ?Mosques and Masjids which are registered by Turkish Republic Prime Ministry Directorate General of Foundations? consists of foundation mosques which are located in three cities mentioned above. These mosques which head the list of most beautiful examples that reflect the religious architecture concept of cities that they are located in are architectural works of art which launch the visual identity of these three cities.This study in which the religious architecture documents that belong to Seljuk State, Sultanates period and Ottoman Empire are introduced; draws attention by the mosques that are studied being foundation mosques. Making solid ascertainments to Turkish architecture and art history constitutes the essence of this thesis, by this catalogue study which is made for foundation mosques that are built by a foundation according to the terms of a title deed of a foundation and continue its presence in accordance with the purposes of that foundation.As a result of our study which we limited by Amasya, Sivas and Amasya city centers; right along with the monumental mosques which we all know and familiar with, small sized mosques which are named after various statesman, well known people of the region or the names of the neighborhood that they are located are localized; foundation names and archive documents that they belong to are laid out with enough photographs and plans.I wish this academic study which is dated back to various ages in history and which is implemented by archive information of Directorate General of Foundations lights the way for history of art and architecture.