Çokulusluluk ve firma performansı ilişkileri: İstanbul menkul kıymetler borsası uygulaması
Multinationality and firm performance relationships: İstanbul stock exchange practice
  1. Tez No: 207835
  2. Yazar: DÜNDAR KÖK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERNA TANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çokulusluluk, Firma Performansı, Dogrudan Yabancı Yatırım, Dogrusal Olmayan Modelleme
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Türkiye ölçeginde, çokulusluluk olgusunun yansımalarının, firma düzeyinde belirlenmesinin hedeflendigi bu çalısmada, Türkiye'de taraflarından biri ÇUS olan uluslararası ortak girisim seklinde faaliyet gösteren firmalarla, bütünüyle yerli sermayeye sahip firmaların performansları karsılastırılmıstır. Karsılastırmalı yaklasımda, istatistiksel teknik olarak Bagımsız Örneklem t Testi kullanılmıstır. Yabancı sermayeli firmaların yüksek performans göstermelerinde ÇUS payının ne oranda etkili oldugunun belirlenmesine yönelik olarak kurgulanan modellerde ise, ekonometrik yöntemlerden Genellestirilmis En Küçük Kareler Yöntemi (GEKK) benimsenmis, model spesifikasyonları SUR Yöntemi ile yapılmıstır. Çalısmanın uygulama bölümünde benimsenen ?karsılastırmalı yaklasım? sonucunda; yabancı sermayeli firmaların performans göstergelerinin, yerli firmalardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek oldugu saptanmıstır. Uygulamanın ?kontrol yaklasımlı? analizlerinde ise, Türkiye'de çokulusluluk-firma performansı iliskisi ?Standart-U? seklinde belirlenmistir. Söz konusu iliskinin dogrusal olmayan modellemelerle açıklanmasının daha gerçekçi bir yaklasım oldugu saptanmıs, Standart-U seklinin teorik açıklaması ise Örgütsel Ögrenme Yaklasımı çerçevesinde yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study which is aimed at determining the reflections of multinationality fact in Turkey scale, the performances of the firms which operates as an international joint venture (IJV) with one partner being a MNC and the domestic firms in Turkey have been compared. As the statistical technique in comparative approach Independent samples t test is used. Then in the models proposed in order to determine the impacts of MNC?s roles on IJV?s high performance, Generalized Least Square Method, one of the econometric techniques, have been employed and the model specifications have been performed by SUR method. By the comparative approach utilized in the application part of the study, it is stated that the performance indicators of foreign firms are higher than the domestics and the difference is statistically significant. Then as a result of the control approach analysis it is determined that the multinationality and firm performance relationship is Standart-U shape. Explaining the mentioned relationship by the non-linear modeling is found out to be more realistic and then the theoretical framework of the Standart-U shape has been constructed in the Organizational Learning Approach perspective.