II. Dünya Savaşı'nın Türk hikaye ve romanına etkileri
  1. Tez No: 208145
  2. Yazar: HANDE SONSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BEYDİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı, Gerçekçilik, Ekonomi, 1940Kuşağı, Hikâye, Roman, Fikir Akımları, Turkish Republic, II. World War, Realism, Economy, 1940 Generation, Story, Novel, İdea Movements
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Savaşlar, yeryüzünde her zaman felaketlere sebep olmuş, ülkelerin ekonomik, sosyal,kültürel, siyasal hayatlarını sancılı bir şekilde değiştirmiştir. 20. yüzyılın başında başlayan I.Dünya Savaşı ve hemen ardından gelen II. Dünya Savaşı dünyadaki bu değişimlerle birlikteedebiyatta da yansımalarını ağırlıklı olarak ?gerçeklik? akımıyla göstermiştir.Tez çalışmamın ana konusu ?II. Dünya Savaşı'nın Türk Romanına ve HikâyesineEtkileri?dir. Bunu yaparken çalışmamın ?Giriş? bölümünde II. Dünya Savaşı'nın ülkelerarasında hangi şartlarda başladığını, yayıldığını, sonuçlarını özellikle Türkiye'ye etkilerinibulmaya çalıştım. Daha sonra, ?II. Dünya Savaşında Türkiye Ekonomisi? başlığı altındaTürkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra yürütülen ekonomik sistemin 1923-1938 dönemiarasındaki ekonomik gelişimini anlattım. Hemen ardından II. Dünya Savaşı'nın başlamasıylaTürkiye'nin ekonomik alanda aldığı tedbirlerin toplumdaki çeşitli kesimlere etkileri üzerindedurdum. ?İkinci Dünya Savaşı Dönemi Türkiye'nin Siyasal Olayları? bölümünde ise savaşınsebep olduğu karşıt düşüncelerin bakış açılarını ve olaylarını ele aldım.Çalışmamın asıl ağırlığını oluşturan ?Fikir Akımlarının Tanzimat'tan II. DünyaSavaşına Türk Roman ve Hikâyesinde Görünümleri? bölümünde Türk romanının TanzimatDöneminden II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar geçen süreçteki dönemlerini tarihsel vekültürel ortamla birlikte değerlendirdim. Böylece, ?gerçekçilik? akımının savaşın etkisiyleyaşanılan dönemlerdeki hem biçimsel hem söylemsel değişikliğini diğer ülkelerin fikirakımlarıyla karşılaştırdım.Çalışmamın son bölümünde üzerinde durduğum konuların ?II. Dünya Savaşı'nın TürkHikâye ve Romanına Etkilerini? romanlara ve hikâyelere başvurarak örneklemeye gayretettim.
Özet (Çeviri)
Wars have always caused big harms on the earth and have painfully changed theeconomic, social, cultural and political lifes of countries. With those changes The First WorldWar which began at the beginning of the 20. century and The Second which followed the Firstimmediately, have shown the reflections in the literature predominantly by the ?realism?movement.The main subject of my thesis study is ?The Effects of The II. World War To TheTurkish Novel And Story?. While I am studying this, in the ?Introduction? part I have tried tofind the results of the II. World War, how it was started between the countries and expandedand especially the effects of it to Turkey. Afterwards, under the title of ?The Turkish Economyin The II. World War? I have told the economic evolution of the system between the period of1923-1938 which was performed after the establishment of the Turkish Republic. Straightafter, I have discoursed the effects of the measures on the various parts of society, that Turkeytook in the economic area by the start of the II. World War. As for the ?Political Events ofTurkey In The Period of Second World War? chapter, I have discussed the viewpoints of theopposite ideas and events that the war caused.In the chapter of ?The Appearance of the Movements of Ideas in the Turkish Novel andStory from Administrative Reforms to the II. World War? that constitutes the main part of thestudy, with the historical and cultural environment I have evaluated the periods of Turkishnovel in the process that goes from Administrative Reforms to II. World War. Thus, I havecompared both the stylistic and discursive changes of ?realism? movement, that isexperienced by the effect of the war, with the movements of ideas of the other countries.In the last part of my study from every aspect I have analyzed the ?Effects of? thetopics that I had evaluated before to ?The II. World War Turkish Story And Novel? byreferring to novels and stories.