Savunma sanayiinin ulusal ekonomi ve bağımsızlığa etkileri.
The effects of defence industry on national economy and independence.
- Tez No: 208262
- Danışmanlar: PROF. ERCAN ENÇ, Y.DOÇ.DR. ALPAGUT YAVUZ, Y.DOÇ.DR. CEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Economics, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye'nin içinde bulunduğu kritik coğrafyada varlığını sürdürebilmesi için güçlü bir Silahlı Kuvvetlere, Silahlı Kuvvetlerin de güçlü ve caydırıcı olabilmesi için, ileri teknoloji üretebilen milli bir savunma sanayii alt yapısına ihtiyacı vardır. Özellikle 1980'li yıllarda gerçeklestirilen yasal ve yapısal düzenlemeler sonucunda Türk Savunma Sanayii; bugün TSK'nin ihtiyacı olan silah ve destek sistemlerinden hafif silah, zırhlı araç, tank topu namlusu, uçaksavar topu, gemi, denizaltı ve savas uçağı ile bu sistemleri destekleyen malzemelerin imal/montaj ve tamirini yapabilecek imkan ve kabiliyete sahip olmustur. Ancak, tüm bu gelismelere rağmen, halen TSK ihtiyaçlarının, maliyet göz önüne alındığında; tüm ihtiyaçlar bazında % 35'i, ana sistemler bazında ise % 79'u yurt dısından karsılanmaktadır. Mevcut durum devam ettiği takdirde; Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde, ana silah ve sistem tedarik harcamalarına ayırmayı düsündüğü yaklasık 50 milyar dolarlık bütçesinin büyük bir bölümünün de dıs pazarlara gitmesi kaçınılmaz olacaktır. Milli savunma sanayiinin gelistirilmesi; herhangi bir sanayi tesisi ya da yabancı ürünlerin montaja dayalı yerel üretim tesislerini kurmak gibi yalnızca kısa vadeli ekonomik değerlendirmelerle ifade edilebilecek bir süreç olmamalıdır. Aksine, bu süreç; yeterli milli AR-GE desteği sağlanması suretiyle dısa bağımlılığı en aza indirecek olan bir yaklasım ve Türkiye'nin bilim, teknoloji ve sanayi yeteneğini yükseltmek ve dıs ülkelere ihraç etmek amacına yönelik bir çaba olmalıdır. Aksi takdirde, 21'inci yüzyılı sekillendirecek yeni dünya düzeni içerisinde; bölgesel bir güç olmak hedefimiz bir yana, asırı dısa bağımlılıktan dolayı caydırıcılığımızın ve hatta bekamızın bile tehlikeye girmesi ihtimal dahilinde olabilecektir. Türk silahlı kuvvetlerinin ihtiyacı olan silah, ekipman, araç ve gereçleri en iyi fiyata ve en kısa sürede üretecek savunma sanayiinin olusturulmasının ve ulusal ekonomi ve bağımsızlığı etkilemeyecek veya etkisinin asgari düzeyde tutulabilecek sekilde yapılandırılmasının yararlı olacağı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Turkey needs an omnipotent armed forces to keep its existence in its critical geography, and having powerful armed forces to achieve this existence requires the basis of the national defence industry that can produce high-tech materials. Today, Turkish Defence Industry, being legally and structurally regulated especially in 1980?s, has reached the possibility and the ability of maintaining, assembling and manufacturing small arms, armoured vehicles, tank gun barrels, antiaircraft cannons, ships, submarines and aircrafts as well as the materials which support these systems and platforms as the weapon and auxiliary systems which are needed by Turkish Armed Forces. In spite of all these developments, when the cost of the needs of TAF is taken into the account, it can be determined that the %35 in terms of all needs and the %79 in terms of main needs of TAF are still procured from abroad countries. If this existing situation continues, it is, then, inevitable that the vast amount of the budget of 50 billion US dollars which Turkey has planned to allocate for the procurement of the weapons and the weapon systems in the next 10 year will go to the foreign markets. The development of the national defence industry should not be a process defined with the short term economic interests like the other industries such as the establishment of the national assembling factories of the foreign originated materials. On the contrary, this process should be an encouragement by means of an adequate R&D support to decrease the dependence to the foreign markets and to improve scientific, technological and industrial abilities. Otherwise, not only our aim to be a local power but also our existence would be in danger in the organisation of 21th century?s world. As a result, it is beneficial for us to develop the defence industry as to be able to produce all weapons, equipments and systems with the lowest cost at the reasonable time which are needed by TAF and to reorganise the defence industry as not to affect the national economy and the independence, or at least, to keep this effect at minimum level.
Benzer Tezler
- Les aspects communs et différents des droit de la concurrence Américain et Européen
Avrupa Birliği rekabet hukuku ile Amerikan rekabet hukukunun ortak ve farklı yanları
ALİ CENK KESKİN
Yüksek Lisans
Fransızca
2003
HukukGalatasaray ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞE IŞIL ERGÜVENÇ
- NATO'ya giriş sürecinde Türk Amerikan ilişkileri ve Amerikan askeri yardımlarının Türk Silahlı Kuvvetlerine etkisi
Turkish American Relations in the Process of Turkey's Entrance to NATO and the Effect of American Military Aid on Turkish Armed Forces
RECEP CENGİZ
Doktora
Türkçe
2009
Savunma ve Savunma TeknolojileriAnkara ÜniversitesiTarih Bölümü
YRD. DOÇ. DR. AHMET EMİN YAMAN
- Türk yapımı insansız hava araçlarının Türkiye'nin dış politika ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Turkish-made unmanned aircraft in terms of Turkey's foreign policy and security
MUHAMMET YASİN KARAKAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Kamu Yönetimiİstanbul Aydın ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
- Gelişmekte olan ülkelerin dış borç sorunu ve Türkiye'nin dış borçları
Başlık çevirisi yok
MUSTAFA KARAGÖZ
- Türk savunma sektörünün yapısal analizi ve sanayileşme modeli önerisi
Structural analysis of turkish defence industry and suggestion for industrialization model
BÜLENT ECEVİT BEYOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Savunma ve Savunma TeknolojileriKara Harp Okulu KomutanlığıSavunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HALUK KORKMAZYÜREK