Female bodies against Foucault's biopower: FEMEN case
Foucault'nun biyoiktidar kavramına karşı gelen kadın bedenleri: FEMEN örneği
  1. Tez No: 853092
  2. Yazar: MİNE SİMGE MERTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE DALAN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, İletişim Bilimleri, Anthropology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoiktidar, biyopolitika, beden, FEMEN, bedenleşme, biyoiktidara karşı gelme, Biopower, biopolitics, body, FEMEN, embodiment, opposing biopower
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çağlar boyunca kadın bedenleri çoğunlukla erkeksi olan iktidar tarafından yargılanmış, sınıflandırılmış, tahakküm altına alınmaya, düzenlenmeye ve kontrol edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada Michel Foucault'nun iktidar teorisine göre biyoiktidarın kadın bedeni üzerinde kurduğu biyopolitika karşısında kadınların bedenlerini ve dillerini nasıl kullandıkları ve nelere karşı oldukları araştırılmaktadır. Araştırmanın öznesi, radikal feminist bir grup olarak kabul edilen ve uluslararası alanda kendine özgü protestolar düzenleyen FEMEN'dir. Bu çalışmada, FEMEN Türkiye'nin Instagram hesabından (@fementurkey) 2020-2023 yıllarını kapsayan, seçilmiş yedi paylaşımın göstergebilimsel analizi yapılarak kadınların biyoiktidar bağlamında bedenlerini neye karşı ve nasıl kullandıkları anlaşılmaya çalışımıştır. FEMEN'in biyoiktidara karşı çıkış biçimi çoğunlukla kadınların karşılaştığı eşitsizliklere ve biyoiktidar tarafından inşa edilen ve kadın bedenini kısıtlayan biyopolitikalara yönelik öfkelerinin bedensel ifadesini içermektedir. Bedenlerini kullanım biçimleri ve paylaşım metinlerinde kullandıkları dil, öfkeli, asi, bazen nefret dolu olduklarını, bu duyguları susmayarak aktarma konusunda kararlı olduklarını ve mücadeleyi güçlendirmek için diğer kadınları dayanışmaya çağırdıklarını ön plana çıkarıyor. Paylaşım metinlerinde kullandıkları dile bakıldığında, sözlerinin öfke dolu olmasından dolayı nefret söylemi ürettikleri söylenebilir. Öte yandan vücutlarına yazdıkları sözler de bu savı desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout the ages, female bodies have been judged, classified, tried to be dominated, regulated, and controlled by power which is mostly masculine. In this study it is investigated how women use their bodies and languages against biopolitics constructed by biopwer on female body and what things they are against according to Michel Foucault's theory of power. The subject of the research is FEMEN, which is considered a radical feminist group and organizes international distinctive protests. This study conducts a semiotic analysis of seven selected posts from FEMEN Turkey's Instagram account (@fementurkey), spanning from 2020 to 2023. It is tried to understand to what and how those women use their bodies against in the context of biopower. The way FEMEN oppose biopower is mostly contains their bodily expression of anger towards inequalities women faced and restrictions imposed on their bodies because of biopolitics on female body constructed by biopower. The way their use bodies and the language they use in the captions highlights that they are angry, rebellious, sometimes full of hatred, and decisive about conveying those feelings through not staying silent and, calling other women to provide solidarity to make the struggle stronger. Focusing on the language they use it can be said that they are producing hate speech because their words are full of anger. On the other hand, the words they write on their bodies can be counted as well.