Avrupa birliği istihdam politikası genel esasları
European employment policy
  1. Tez No: 208448
  2. Yazar: AKAY TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ NAZIM SÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa İstihdam Politikası, Avrupa Sosyal Politikası, Avrupa İstihdam Stratejisi, Lüksemburg Süreci, Lizbon Süreci, Avrupa İstihdam Politikasına Türkiye'nin Uyumu, European Employment policy, European social policy, European employment strategy, Luxembourg process, Lisbon process, European employment policy and adaptation of Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ile temelleri atılan AB'nin kuruluş yıllarında sosyal politikaların Atlaşmalarda yer alması tartışılmıştır. Bu gün ise, bu tartışma yerini istihdam politikasının Birlik düzeyinde ele alınıp alınmayacağına bırakmıştır. Bu çalışma ulaşılan bu noktanın açıklanmasına yöneliktir. Birinci bölümde Avrupa Birliği'nin kurumları ve Avrupa Birliği hukuku hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde istihdam politikası ve ilgili kavramların tanımı yapılmış, AB'de sosyal politikadan istihdam politikasına dönüşümün tarihi incelenmiştir. Üçüncü bölümde kurucu antlaşmada yer alan düzenlemeler, istihdam politikasının genel özellikleri ele alınmıştır. Dördüncü ve son bölümde Avrupa İstihdam stratejisi ele alınmış ve tam üyelik sürecinde Türkiye'nin Avrupa İstihdam politikasına uyumu konusuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In establishment years of the European Union?s whose foundation is laid by European Coal and Steel Community it is discussed that if social policies should take part in agreements. Today, however, this issue has given its place to a discussion of whether employment policy will be handled at the Union level or not. This study is towards explanation of this point that is reached. In the first part, information about European Union institutions and European Union law is given. In the second part, description of employment policy and related concepts is made and history of transformation from social policy to employment policy in the EU is examined. In the third part, arrangements take part in establishing treaty and general characteristics of employment policy are handled. In the fourth and last part, European Employment Strategy is discussed and Turkey?s harmonization with European Employment Policy in the process of full membership is touched on.