Türev araçların finansal derinleşmeye etkisi ve opsiyonlar üzerine bir araştırma
A reserch on financial derivatives effect on financial deepen and research on options
  1. Tez No: 208449
  2. Yazar: GÜLCE YALAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖCAL USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vadeli slemler Borsaları, Türev Araçlar, Future Opsiyon Swap Forward, Finansal Derinlesme, Finansal Riskler
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Günümüzde, türev araçların dünya genelindeki basarılı gelisimi ile, uluslararası finansal piyasalarda hızlı ve dinamik bir bütünlesme gözlenmektedir. Bu bütünlesme finansal derinlesme yolunda önemli bir adımdır. Birçok türev araç piyasasının dünya üzerinde yakalamıs oldugu basarı, ülkemizde de bu piyasanın açılması yönünde ciddi adımlar atılması sonucunu dogurmustur. Böylelikle uluslararası para ve sermaye piyasaları ile entegre olmak çabası içinde bulunan ülkemizde, sermaye piyasasının gelisimi ve alternatif piyasaların açılması konusunda önemli adımlar atılmaktadır. Ülkemizde risk yönetiminde yeni bir dönemin baslangıcı olan Vadeli slemler ve Opsiyon Borsası A.S. yeni kurulmus bir türev ürün borsası olarak, türev araçların yaygınlastırılmasına önem vermektedir. Türev araçlar piyasası, yatırımcılara risk almaya yönelik yaklasımları çerçevesinde kazançlarını optimum seviyeye ulastırma fırsatını da sunmaktadır. Ekonomik birimlerin, gelecekteki fiyat belirsizliklerinin önüne geçme istekleri sonucunda türev araçlar olarak adlandırılan mali araçlar ortaya çıkmıstır. Türev araçların gelisiminin, finansal sisteme ve Türk sermaye piyasasına sayısız katkısı olacaktır. Bu çalısma türev araçlara iliskin finansal araçların, akıllı ve etkin bir sekilde kullanımını saglamak için gerekli bilgileri ve bu araçların finansal derinlesmedeki etkisini sunmaya çalısmaktadır. Bu amaçla ilk iki bölümde sermaye piyasaları, türev piyasalar ve bu piyasalardaki risk ile türev ürünler ayrıntılı olarak tanıtılmıstır. Türev piyasaların isleyisi açıklanmaya çalısılmıstır. Türev araçlar hakkında bilgi verilmis, türev araçların tanımı, tipleri, türev araçlarla gerçeklestirilebilecek yatırım stratejileri hakkında bilgi verilmeye çalısılmıstır. Son bölümde ise opsiyon sözlesmelerinin finansal derinlesmeye katkısının açıklanabilmesi için, gerçek piyasa kosullarına uygun varsayımlar altında kurgulanan olaylarla sayısal örnek ele alınmıstır.
Özet (Çeviri)
Today, we can say that accompanied by success development of financial derivatives on an international basis, international financial market become a united whole. That integrity is an important step on the financial deepen way. International success of many financial derivatives markets, helps to take big steps by getting used this market in our country. And thus, our country tries to adopt an international money and exchange market, besides they are making lots of investments for the improvement of alternative markets. As a newly established derivatives products exchange, Turkish Derivatives Exchange (TurkDEX) features to generalize those derivatives due to being an origin of a new period about the risk management in our country. n return for their approach towards risk taking, derivatives markets give the investors the opportunity of optimizing their investments. The financial instruments, called derivative products, have been developped in result of economic units? wish of preventing the price uncertainties in future. This study aims to provide the necessary understanding information in using financial derivatives in a rational and effective way and also financial derivatives effect on financial deepen. With this purpose, capital markets, derivatives markets, risks on both of those markets and derivatives products are introduced in the initial two chapters in detail. nformation is given on derivatives markets procedure. Derivatives instruments contracts definition and kind of derivatives instruments, derivatives instruments? strategies are explained. n the last part of this study, with a view to explain the assistance of options contracts to financial deepen, we take on fictional occurences under the suppositions suitable to real market conditions as numerical exemple. Key Word: 1) Financial Derivatives Exchanges 2) Financial Derivatives 3) Future, Option, Swap, Forward 4) Financial Deepen 5) Financial Risks