Çokuluslu işletmelerde değer odaklı performans yönetim sistemi: Bir uygulama
Value based performance management system in multinational corporations: A case study
  1. Tez No: 370749
  2. Yazar: FATMA ELİF SALKAYA SOMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çokuluslu İşletmeler, Performans Yönetimi, Değerlerle Yönetim, Değer Odaklı Performans Yönetimi, Entelektüel Sermaye, Multinational Corporations, Performance Management, Value Based Management, Value Based Performance Management, Intellectual Capital
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, insan kaynakları yönetimi perspektifinden çokuluslu işletmelerde değer odaklı performans yönetim sistemi uygulamalarını ve ilgili teorik çerçeveyi incelemektedir. Öncelikle neden çokuluslu işletmelerin neden değer odaklı performans yönetim sistemini tercih ettiği incelenmiştir. Daha sonra, değerlerle yönetim ve performans yönetimi kavramları arasındaki bağlantılar teorik bağlamda değerlendirilmiştir. Son olarak kuramsal çerçeve, kurumsal uygulama üzerinden değerlendirilerek teori ile pratik arasındaki bağlantılar değerlendirilmiştir. Değer odaklı performans yönetimi, soyut ve somut ölçütlerin bir arada kullanılmasına olanak sağlayarak, yöneticilere adil ve dengeli performans değerlendirmesi yapma fırsatı sağlamaktadır. Sistem, sadece çalışanın işletme için yarattığı paydaş değeri üzerinden performans ödüllerini tanımlamakta ve böylece değişken bir ödül yönetimi mekanizmasını kurumlar için kullanılabilir hale getirmektedir. Bunların yanı sıra, entelektüel sermayenin en önemli unsuru olan insan sermayesinin etkin şekilde yönetilmesi için gerekli kurumsal çerçeveyi sağlayarak kurumların sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmesine olanak vermektedir. Bu sebeplerden ötürü, değer odaklı performans yönetim sisteminin, çokuluslu şirketler için, kurumsal hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerekli olan insan katkısının sürdürülebilirliğini garanti altına alan uygulamalar olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak değerlerle yönetim vizyonunun insan kaynakları yönetimi ile kesiştiği noktada bulunan değer odaklı performans yönetim sistemi sadece bireylere etkin bir gelişim çerçevesi tanımlamakla kalmamakta aynı zamanda entelektüel sermayenin kurum içinde tutundurulmasına yardımcı olarak işletmelere sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine value based performance management system applications and related theoretical framework in multinational companies from the perspective of human resources management. Firstly, reason why multinational companies prefer value-oriented performance management system has been studied. Then, the link between value based management and performance management concepts had been evaluated in the theoretical context. Finally, corporate level applications had been evaluated against theoretical framework so as to explain link between theory and practice. Value based performance management, through its flexibility to use of concrete and abstract measures together, provides managers to a chance to realize just and balanced performance evaluation. The system only defines the rewards on the basis of the value added created by the individual and thus makes the variable performance rewards usable for the corporations. Besides these, the system helps to corporations to have sustainable competitional advantage through maintaining efficient management of most critical aspect of intellectual capital, namely the human capital. Due to these reasons, value based performance management system is being evaluated as an application which guarantees the sustainability of human value added for the realization of corporate targets in multinational companies. In conclusion, value based performance management, the concept which stands at the intersection point between value based management and human resources management creates sustainable competitive advantage for the companies both through providing a developmental framework for individuals and through helping intellectual capital to be retained within the corporation.