Müşteri karlılık analizi ve bir uygulama
Customer profitability and an application
  1. Tez No: 208458
  2. Yazar: GÖZDE ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faaliyet tabanlı maliyetleme, geleneksel maliyetleme, müşteri karlılıkanalizi, müşteri karlılığı, müşteri maliyeti, kuyumculuk, Activity based cost management, traditional cost management, customerprofitability analysis, customer profitability, customer cost, jewelery sector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı müşterilerin yol açtığı kâr farklılığının, şirketin kararalma sürecine katkı sağlamak amacıyla belirlenmesidir. Bunun nedeni herbir müşterinin satışgelirlerine yaptığı katkı ile işletme karlılığına katkısının genellikle eşit olmamasıdır. Budurum stratejik karar noktasında müşteri karlılık analizini gerekli kılmaktadır. Müşterikarlılık analizleri, geleneksel sistemde ürün bazında karlılığa bakmak yerine faaliyet tabanlısistemde müşteri bazında karlılığı incelemektir. Müşteri karlılık analizi, müşteri geliri vemüşteri maliyeti şeklinde iki boyutta incelenmektedir. Müşteri maliyetlerinin ve karlılıklarınınbelirlenmesi, faaliyet tabanlı maliyetleme tekniklerini kullanarak gerçekleştirilmektedir.Geçmişte yönetim muhasebesi raporları ürünlerin karlılıklarını analiz etmek üzerineyoğunlaşmaktadır. Geleneksel maliyetleme sistemine gore her bir müşteriden elde edilengelirin, kara eşit katkısı olduğunu varsayılmaktadır. Geleneksel maliyet sisteminin günümüzşartlarına uygun olmadığı ve yeni maliyetleme tekniklerine ihtiyaç olduğu açıklanmaktadır.Bu çalışmada FTM yöntemi tanıtılarak geleneksel yöntemler ile karşılaştırmalı olarakincelenmektedirBu çalışmanın amacı üretim ve satış yapan işletmelerinde toplam üretim ve satışfaaliyetlerinin maliyetinin faaliyet tabanlı maliyetleme yaklaşımı yardımıyla müşterilere nasılyükleneceğini ve bu müşterilerin toplam karlılığa yapmış olduğu katkı marjındaki farklılıklarıortaya koymaktadır. Bunun için kuyumculuk sektöründe bir uygulama yapılmaktadır. Satınalma davranışları birbirlerinden farklı olan müşteri gruplarının satın aldıkları ürünlere goremaliyetlendirilmektedir. Müşterinin satın alma davranışlarına ve isteklerine gore herbirmüşteriden farklı kar elde edildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, find out the differences in the profit margins which thecustomers contributions to make strategic decision of the company. All customers are notequal. Because the contribution of sales revenue of customers is not equal the contribution ofcompany?s profitability. In this situation, company?s strategic decision making process needcustomer profitability analysis. Calculating the profitability of individual customers orcustomer profitability analysis implies looking at profitability at the customer level, instead ofat the product level. Customer profitability analysis examined in two dimensions; customercost and customer revenue. In this study customer profitability performed using activity basedcosting technique.In the past, management accounting reports have tended to concentrate on analyzingprofits by products. The company is calculated the contribution of the customer to companyprofitability by traditional cost management. Traditional costing assumed that all of thecustomer is equal contribute to company?s profitability. Information was also given thattraditional systems were not appropriate to todays conditions, newer costing techniquesneeded to be realized. In this study, explaining activity based costing method and othercompared it with traditional costing method.In this study is to expose how the cost of the total production and selling activities,which are performed by the production, and selling firms with the assistance of activity basedcosting will be charged to the customers. Additionally in this study tries to find out thedifferences in the profit margins which the customers contributions in the jewelery sector.Customer groups who buy different jewellery products have different purchasing behaviours.Different purchasing behaviours and different product?s cost is caused by different profits. Allcustomer cost (design, production operation, marketing activities etc.) is not equal eachcustomers.