Denizli 1831 nüfus sayımı grup biyografisi (prosopografisi)
Denizli 1831 census group biography (prosopography)
  1. Tez No: 208459
  2. Yazar: NİLGÜN AŞIKCI ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: ilk nüfus sayımı, Denizli, Prosopografi, First census, Denizli, prosopography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Osmanlı Devleti tarihi incelenirken, basvurulması gereken kaynakların basında arsiv belgeleri gelmektedir. Birinci elden kaynak niteliginde olan bu belgeler, ilgili dönemin günümüze ulasabilmis sâhidleri oldugundan çok önemlidir. Bu belgeler içerisinde yer alan nüfus sayımı çizelgeleri de, insan, mekan ve zaman unsurlarını birlikte tasıdıgı için, sosyodemografik özellikleri ve kent tarihini aydınlatma hususunda vazgeçilmez niteliktedir. Devletler tarihi açısından da önemli olan bu sayım belgeleri, sayılan nüfusun niceliksel ve niteliksel verilerini günümüze aktarmaktadır. Osmanlılar zamanında yapılan demografik çalısmalarla ilgili istatistiki bilgi ve degerlendirmeleri Ord. Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan, Prof. Dr. Enver Ziya Karal ve Prof. Dr. Kemal H. Karpat gibi otoritelerin çalısmalarında görmekteyiz. Günümüzde, nüfus sayım defterlerinden yararlanılarak yapılan prosopografi çalısmaları yenidir. Biz de bu çalısmalardan birini gerçeklestirdik. Tezimizde, Osmanlı Devleti'nin modern anlamda ilk defa yaptıgı, Denizli mahalleleri ile bu mahallelerde meskun kisilerin nüfus bilgilerini hâvi 1830-1831 genel nüfus sayımının Osmanlı Türkçesi ile yazılmıs kayıtları, grup biyografisi (prosopografi) teknigi ile ilim dünyasının istifadesine sunulmustur.
Özet (Çeviri)
While studying the history of the Ottoman State, archieve records are the primary resources to be referred. These documents, being first hand resources, are very important since they are the evidences of the related period which have reached today. Census tables among these documents have indispensable character in enlightening the city history and sociodemographic characteristics since they bear the time and locality components all together. These census documents, which are also important in states? history, transfer the qualitative and quantitative data of the counted population into the present day. The statistical information and evaluations about the demographic studies carried out in Ottoman times are seen in the studies of authorities such as Ord. Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan, Prof. Dr. Enver Ziya Karal and Prof. Dr. Kemal H. Karpat. Today, the prosopography studies performed by using the census notebooks is novel. We have carried out one of these studies. In our thesis, the records written in Ottoman Turkish of the 1830-1831 general census, including the population information of Denizli districts and the people residing in these districts, conducted by the Ottoman State for the first time in modern sense have been brought into the use of the world of knowledge by using the prosopography method.