Ticari bankacılıkta kaynak maliyetlerinin belirlenmesi ve kredi fiyatlandırma tekniklerinin kullanımı
Determining the cost of resources and application of credit pricing techniques in commercial banking
  1. Tez No: 208479
  2. Yazar: TUVSHINJARGAL GANBAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERT URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: a) Ticari Bankacılık, b) Kredi, c) Kaynak Maliyeti, d) Kredi Fiyatı, e) Basel II Sermaye Yeterliligi, a) Commercial Banking, b) Credit, c) Cost of Resources, d) Credit Pricing, e) Basel II Capital Adequacy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bankalar günümüzün dinamik ticaret hayatı içinde yer alan, ekonomide kaydi para yaratan, kaynak dagılımını etkileyen ve finansal islemlerin daha hızlı gerçeklesmesini saglayan finansal kurumlardır. Asıl amaçları kâr elde etmek olan ticari bankalar, müsterilerine yasal sınırlar içinde banka içi mevzuatı ve uluslararası düzenlemeleri de dikkate alarak genis bir alanda bankacılık hizmeti verirler. Ticari bankaların en önemli amaçlarından biri de kâr elde etmektir. Bir bankanın, piyasada etkin bir rekabet avantajı saglayabilmesi ve saglıklı bir müsteri portfoyü olusturup gelistirebilmesi açısından ürün fiyatlamasını dogru yapması gerekmektedir. Ürünün fiyatı, bankanın çesitli kaynaklardan topladıgı fonların maliyeti ile belirli bir kâr marjından olusmaktadır. Dolayısıyla kaynak maliyeti bankanın kredi fiyatlamasını ve kârlılıgını dogrudan etkilemektedir. Bu çalısmada, ticari bankacılıkta kaynak maliyetinin belirlenmesi ve kredi fiyatlandırması yöntemleri incelenmistir. T.C. s Bankası'nın 2006 yılı verileri kullanılarak kaynak maliyeti ve kredi fiyatı hesaplanmıstır. Basel II Sermaye Yeterliligi Uzlasısı'na göre özellikle kredi fiyatı açısından ortaya çıkabilecek gelismeler degerlendirilmistir .
Özet (Çeviri)
The banks, established on economic system, are important institutions that provide work of economy through collecting and distributing funds. The banks, acting in the credit market that is sensitive, exercise vital function in national and international level. Also, they have inevitable role in general economic policy. In banking sector, to penetrate into market while controling the corporate overhead and all other risks related to credit exposure, so having constantly growing customer portfolio connected with mainly to correct pricing policy. Commercial banks are the most important financial institutions that collect deposits and other funds and issues loans. Banks issue loans by adding a profit margin to the cost of resources. It means, the cost of resources effects bank?s credit pricing and profitability. The concept of cost of resourses means the cost of pool wich includes deposits, repurchase agreement, the credits, the resources provided from interbank money market and other liabilities. In the thesis, the determining of the cost of resources and credit pricing methods have been researched. The datas for 2006 of s Bank have been taken to calculate the cost of resources and credit pricing. And also, the certain affects on credit pricing has been evaluated according to the Basel II Capital Adequacy.