Tedarik zinciri yönetiminde insan kaynakları yönetimi uygulamalarının etkileri üzerine bir araştırma
A research on the effects of human resources management practices on supply chain management
- Tez No: 208484
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PINAR SÜRAL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, nsan Kaynakları Yönetimi, Örgüt Kültürü, Stratejik Uyum, Supply Chain Management, Human Resources Management, Organizational Culture, Strategic Fit
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Tedarik zinciri yönetimi, birçok arastırmacı ve yazar tarafından isletmelerin kâr elde edebilmek ve pazarda ayakta kalabilmek amacıyla uygulamaya basladıkları önemli bir rekabet stratejisi olarak görülmektedir. Tedarik zinciri yönetimi, müsteriye sunulacak degerin stratejik ortaklıklar kurarak kazan-kazan anlayısı içinde birlikte üretildigi, tekrarlanan gayretlerin önlenerek toplam maliyetin düsürülmeye çalısıldıgı ve paydasların tüm tedarik zinciri için yarattıgı katma degerlerin getirilerinden faydalanmayı hedeflemektedir. Rekabet edemedigi takdirde basarısızlıga ugramanın kaçınılmaz oldugu düsünüldügünde, hem isletme dısındaki zincir üyelerinin hem de isletmenin kendi bünyesinde sahip oldugu yeteneklerin en etkin biçimde kullanılması isletmelerin ana hedefi olarak görülmektedir. sletmelerin sahip oldugu yeteneklerin basında ise insan kaynakları gelmektedir. Tedarik zinciri ortaklarının beklentilerini çalısanları ile karsılayacagını göz önünde tutan isletmeler, etkilesim içindeki tedarik zinciri yönetimi ve insan kaynakları yönetimi stratejileri arasındaki dengeyi dogru bir sekilde kurmak durumundadır. nsan kaynakları yönetimine iliskin uygulamaların, isletmeyi 2 basarıya götürecegi belirlenen tedarik zinciri stratejilerini desteklemesi gerekmektedir. Bu çalısmada insan kaynakları yönetimi uygulamalarının tedarik zinciri yönetimi üzerindeki etkileri incelenmis ve mobilya sektöründen bir isletmenin uyguladıgı tedarik zinciri yönetimini insan kaynakları uygulamaları ile ne oranda destekledigi arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Supply chain management for many researchers and authors, has been considered as an important competitive strategy implemented by companies to gain profit and sustain in the market. Supply chain management aims to produce the value served to customers interdependently by establishing strategic partnerships relying on win-win mentality, minimize the total cost by preventing the repeated efforts and make use of value added benefits provided by each partner for all the chain members. When recognized the failure is inevitable if not being competitive, the main goal of all firms is making effective use of both external abilities provided by other channel members and internal abilities the company has in her own. The human resources are at the head of all abilities the firms possess. The companies taking into consideration of meeting the supply chain partners? expectations by firms? own employees have to balance the harmony between supply chain management and human resources management strategies which are interacted reciprocally. The human resources management practices should support the supply chain management strategies which are dedicated to firm?s success. In this study, the effects of human resources management practices on supply chain management are examined and the support of human resources management practices on her supply chain management of a firm from furniture market is researched.