Türk mobil telekomünikasyon piyasalarında rekabet (şebeke endüstrileri açısından üç firma örneği)
Competition in Turkish mobile telecommunication markets (the case of three firms in network industries)
  1. Tez No: 208488
  2. Yazar: MEHMET KARAÇUKA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RECEP KÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi ktisadı, Firma Stratejileri, Türk Mobil Telekomünikasyon Piyasaları, Sebeke Etkileri, Telekomünikasyon Piyasalarında Rekabet, Telekomünikasyon Piyasalarında Regülasyon, Multinomial Logit Modeller, Panel Veri, Industrial Organization, Firm Strategies, Turkish Mobile Telecommunication Markets, Network Effects, Regulation in Telecommunication Markets, Multinomial Logit Models, Panel Data
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Enformasyonun üretim sürecinin önemli bir girdisi oldugu günümüz ekonomilerinde telekomünikasyon sebekeleri enformasyona dayalı üretimin alt yapısını olustururken, bu piyasalarda sunulan hizmetlerin ekonomideki yeri de önemli düzeylere ulasmıstır. Arz yönünden ölçek ekonomileri, talep yönünden ise sebeke etkileri bu piyasalarda tam rekabet kosullarının olusmasını ve optimal refah düzeyine ulasılmasını engelleyebilmektedir. Ülkemizde sabit hat piyasalarında rekabet olgusu henüz islevsel olmaktan uzak iken, mobil telekomünikasyon piyasalarında göreceli de olsa bir rekabet süreci yasanmaktadır. Firmaların rekabet sürecinde stratejik etkilesim içinde oldugu mobil telekomünikasyon piyasalarında ise sebeke etkileri ile beraber arabaglantı ve erisim ücretlerinin, rekabetin önemli araçları oldugu görülmüstür. Çalısmamızın uygulama kısmında elde edilen bulgular, Türk mobil telekomünikasyon piyasalarında rekabetin henüz arzu edilen seviyede olmadıgını göstermektedir. Rekabet sürecinin ilk dönemlerinde mobil telekomünikasyon firmalarının arabaglantı ücretlerinde yaptıkları anlasmaların, perakende piyasalarda gizli isbirligine yol açtıgı ve fiyat rekabetinin önlendigi görülmektedir. Elde ettigimiz ampirik sonuçlara göre de tarifeler rekabet sürecini açıklamakta kısmen yetersiz sayılabilir. Bunda piyasadaki yüksek degistirme maliyetlerinin de payı önemlidir. Ayrıca ampirik sonuçlara göre sebeke etkilerinin gücü belirgin bir sekilde ortaya çıkmaktadır. Bu etkiler analizlerden de anlasılacagı gibi firma bazında önemli olmakla birlikte piyasa bazında önem derecesi azalmaktadır. Özetle, ülkemizdeki telekomünikasyon piyasalarının birbirleri ile uyumsuz (incompatible) sebekelerden olustugu, tüketicilerin ise hem makro hem de mikro sebeke etkilerinden yaralanmak için birden fazla hat (multihoming) kullanımına yöneldikleri görülmektedir. Çalısmanın panel veri bulgularını saha bulguları da desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Services that are based on telecommunication networks, which are crucial infrastructural elements of the information societies, have been gaining increasing attention as composing higher shares within the economies. However, economies of scale in the supply side and network effects in the demand side prevent these markets to be perfectly competitive, and to reach social welfare maximizing equilibria. Turkish mobile telecommunication services form the most competitive segment of overall telecommunication services in Turkey, where the competition process is dysfunctional in the fixed line services. Our study shows that access and interconnection agreements and network effects have been important instruments of the strategic interaction among the firms in the mobile telecommunications. The empirical findings of our study point out that competition in Turkish mobile telecommunication services is far from the socially desirable levels. Tariff variables show statistically insignificant effects within both time series and panel data regressions based on firm level data. This can be explained partly due to high switching costs and by lack of price competition due to high interconnection agreements among firms in the early periods, which might have let to tacit collusion in the retail markets. The empirical results also show that network effects are an important determinant of the growth of markets and market shares of the firms. However, these effects are significant only for firm level whereas insignificant in the market level. These results imply that the firms in Turkish mobile telecommunication markets are incompatible with each other and this leads the consumers to ?multihome? by using more than one network, in order to benefit from both micro and macro level network externalities. This hypothesis is also supported by panel data and survey data analyses within this study.