Eğitim ilke ve yöntemleri bakımından zenûcî'nin tâlimü'l-müte'allim adlı kitabının değerlendirilmesi
Evaluation of the zernûcîs book named as tâlimü?l-müte?allim in points of education principles and methods
- Tez No: 208498
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VELİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zernûcî, Eğitim İlkeleri, Eğitim Yöntemleri, Zernûcî, Education Principles, Education Methods
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma Türk-İslam eğitimcisi İmam Burhanu'd-dîn ez-Zernûcî'nin Tâ'lîm'ül-Müte'allim adlı eserinin eğitim-öğretim ilke ve yöntemleri açısından yapılan bir değerlendirmeden oluşmaktadır. Bu çalışma ile Tâ'lîm'ül-Müte'allim'de dokuz eğitim-öğretim ilkesi ve altı öğretim yöntemi tespit edilerek günümüz eğitim anlayışı içerisinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu araştırma İmam Burhanu'd dîn ez-Zernûcî'nin Y. Vehbi Yavuz tarafından tercüme ve şerh edilen Tâ'lîmü'l-Müte'allim adlı eserinde yer alan öğretim ilke ve yöntemleri ile sınırlandırılmıştır. Belgesel tarama yönteminin bir türü olan içerik çözümleme ile gerçekleştirilen bu çalışma, eğitim-öğretim ilke ve yöntemlerinin öğrenmede önemine dikkatleri çekerek, Tâ'lîmü'l-Müte'allim'de belirlenen ilke ve yöntemler ortaya konularak, günümüz eğitim anlayışı içerisinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın giriş bölümünde araştırmanın önemi, amacı açıklandıktan sonra, birinci bölümde Zernûcî ve Tâ'lîmü'l-Müte'allim hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde Tâ'lîmü'l-Müte'allim'de tespit edilen eğitim-öğretim ilkeleri açıklanarak eğitim açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde de Tâ'lîmü'l-Müte'allim'de yer aldığı belirtilen eğitim-öğretim yöntemleri açıklanarak, eğitim açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuç bölümünde, çalışmadan elde edilen bulgular ile çalışmanın problem sorularına cevaplar verilerek değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is composed of an evaluatin which is made up of in terms of education principle and methods of the book named as Tâlimü?l-Müte?allim which is written by Turk Islam educationalist İmam Burhanu?d-dîn ez Zernûcî. With this working, by determining nine education principles and six education methods at the Tâlimü?l-Müte?allim, it is worked to evaluate in terms of nowaday education mentality. This research is lined off education principle and methods which is taken part in İmam Burhanu?d-dîn ez Zernûcî?s book named as Tâlimü?l-Müte?allim which is translated and explained by Y. Vehbi Yavuz. This working which is implemented by content analysis which is a kind of documental scanning method, emphasissing the education principle and methods which are determined at Tâlimü?l-Müte?allim, it is evaluated in terms of nowaday education mentality. At the introduction chapter of the research after explaining the importance and aim of the research , at first chapter some informations about Zernûcî and Tâlimü?l- Müte?allim are given.At the second chapter explainig the education principles which are determined at Tâlimü?l-Müte?allim, it is worked to evaluate in terms of education.At the third chapter, explainig the education methods which are determined at Tâlimü?l- Müte?allim, it is worked to evaluate in terms of education. At the conclusion chapter,evaluation are maden by answering the problem question of the working with the findings which were obtained from the working.