Türkiye'de finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi
Relationship between financial development and economic growth in Turkey
- Tez No: 270932
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Ekonomik Büyüme, Koentegrasyon, Nedensellik, Financial Development, Economic Growth, Co-integration, Causality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ekonomi literatüründe, gelişmiş bir finansal sistemin piyasa tıkanıklıklarının üstesinden gelmeye ve ekonomik büyümeyi hızlandırmaya hizmet edeceği belirtilmektedir. Fonksiyonlarını yerine getiren bir finansal sistem, kıt kaynakların en verimli alanlara transfer edilmesini sağlamak yoluyla etkinlik ve verimliliği yükseltmektedir. Bu çalışma, finansal sistemin gelişmesinin bahsedilen ilişki bağlamında ekonomi üzerinde bir etkiye sahip olup olmadığını incelemektedir. Çalışma, ekonomik büyüme ile finansal gelişme arasındaki ilişkiyi bulmaya çalışmaktadır. Bu amaca ulaşmak için, birinci bölümde finansal sistem özetlenmektedir. Bu bölümde, finansal sistemin, araçların ve aracıların tanımı ve finansal sektörün düzenlenmesi konularına yer verilmektedir.İkinci bölümde, finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki, dünyadaki finansal gelişmelere yoğunlaşmış teorik ve ampirik çalışmalar incelenerek açıklanmaktadır. Finansal gelişmenin tanımı, ekonomik büyümeyle ilişkisi, finansal gelişme ve finansal gelişme ölçülerine değinilmekte; bu ikisi arasındaki ilişkileri sınayan ampirik çalışmalar ve teorik çalışmalarla bahsedilen ilişkiye dair farklı bakış açıları ortaya konulmaktadır.Üçüncü bölümde, Türkiye'de finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi açıklanmakta ve test edilmektedir. Öncelikle, Türkiye'de finansal gelişme süreci özetlenmektedir. Daha sonra, finansal gelişmenin ölçüleri, Türkiye örneğinde ortaya konulmakta ve Türkiye'de finansal gelişme ve ekonomik büyüme konusunu inceleyen ampirik çalışmaların bir kısmı özetlenmektedir. Uygulama kısmında ise 1987-2006 döneminde Özel Sektöre Verilen Krediler/GSYİH, Yurtiçi Krediler/GSYİH ve Özel Kesime Verilen Krediler/Yurtiçi Krediler ile Reel GSYİH değişkenleri kullanılarak, Eşbütünleşme Analizi ve Granger Nedensellik Testi yapılmakta ve ekonomik büyüme ile finansal gelişme arasında uzun dönem ve kısa dönem ilişkinin varlığı araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn the economic literature, it is denoted that a developed financial system serves to overcome market frictions and to accelerate economic growth. A financial system which applies its functions increases efficiency and productivity by providing scarce resources to be transfer the most efficient investment. This study investigates whether development of financial system has an impact or not in the context of mentioned relation on the economy. The study tries to explore the relation between financial development and economic growth which has argued in the literature. To achieve this goal, financial system is summarized in the first section. In this section, it is given place to definition of financial system, intermediaries and instruments, and regulation of financial sector.In the second section, the relationship between financial development and economic growth is explained, by examining theorical and ampirical studies which have concantrated on financial development in the world. It is touched on definition of financial development, its relationship with economic growth, financial development in the economy literature and its measurements. It is exhibited different perpectives on mentioned relationship with ampirical studies which have tested and theorical studies.In third part, the relationship between financial development and economic growth in Turkey is explained and tested. Principally, process of financial development in Turkey is summarized. Then, measurements of financial development are showed in the case of Turkey and it is referenced some of empirical studies which have tested the relationship between financial development and economic growth in Turkey. As to part of econometric analysis, it is made Co-integretion Analysis and Granger Causality Test, by using Private Sector Credit/GNP, Domestic Credit/GNP, Private Sector Credit/Domestic Credit and Real GNP variables over 1970-2006, and investigated existence of long term or short term relationship between financial development and economic growth.