Hata türü etkileri analizi ve film kaplı tablet üretiminde uygulanması
Failure mode effect analysis and application 0f producing film coated tablet
  1. Tez No: 208506
  2. Yazar: DİLEK BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hata Türü ve Etkileri Analizi, Risk Öncelik Sayısı, Film Kaplama, Failure Mode and Effect Analysis, Risk Priority Number, Film Plated
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüz kosullarında küresellesme bütün dünyayı etkisi altına almaya baslamıstır. Yogun rekabet kosullarında firmaların pazardan pay alabilmeleri için kendilerini farklılastırmaları gerekmektedir. Bu farklılasmanın yanı sıra piyasada avantaj saglayabilmek için daha az maliyetle daha kaliteli ürün elde etmek gerekmektedir. Hata türü ve etkileri analizi de bu amaçla süreçlerdeki hataları veya meydana gelmesi olası potansiyel hataları önceden belirleyerek müsteriye ulasmadan önce önlemeye çalısan bir metottur. Bunu yaparken hataların meydana gelme olasılıgını, siddetini ve saptanabilirligini baz alarak risk öncelik sayısını (RÖS) kullanır ve iyilestirme faaliyetleri RÖS degerleri en yüksek olan hatalardan baslanılarak gerçeklestirilir. Bu çalısmada hata türü ve etkileri analizin saglık sektöründe birçok üretici firma tarafından kullanılan film kaplı tablet üretim prosesinde de basarılı olabilecegini göstermek amacıyla yapılmıstır. Elde edilen bulgular sonucunda film kaplı tablet üretim prosesinde gözle görülür bir iyilesme saglanmıs ve saglık sektöründe de basarılı sonuçlar elde edilebilecegi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In our modern time conditions, global warming have affected all the world. In heavy competition circumstances in the business world, companies should make themselves different to take portion from the market. Besides, it is essential to produce in the best quality and make it the lowest cost for having advantage in the market. Failure mode and effect analysis method which prevents potantial errors by determining before it reaches to customers. For this, taking error potantials, its intensity and its identfiablity as a base risk priority number (RPN) is used, and redevelopment activities are started from the errors which its RPN reports are the highest.. This study?s aim is to show that the error type and its effects anaylsis can be successful in the production of film plated tablets process in the health sector which the most manufacturer uses it. According to the findings, there is an ocular development in the production of film plated tablets, and it is also seen that in health sector that can be obtained successful results.