Küreselleşme sürecinde vergi politikalarının doğrudan yabancı sermaye yatırımları üzerindeki etkileri
The effects of tax policies on direct foreing capital investments in globalization process
  1. Tez No: 208605
  2. Yazar: MELTEM BULU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK DİLEYİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küresellesme, Dogrudan Yabancı Yatırımlar, Vergi Politikası, Globalization, Direct Foreign Investments, Tax Policy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Günümüz dünya ekonomisinin son dönemlerdeki temel belirleyicisi küresellesme sürecidir. Küresellesmenin ortaya çıkmasında kinci Dünya Savası sonrası artan ticari ve finansal liberallesme hareketleri, bilgi ve iletisim sektöründe yasanan gelismeler ve 1970'lerin sonuna dogru devlet anlayısında meydana gelen degisim önemli rol oynamıstır. Küresellesen dünya ekonomisinde uluslararası ticaret ve dogrudan yabancı yatırımlar, en hızlı büyüyen ekonomik faaliyetler olarak göze çarpmaktadır. Üretimin ve finansal faaliyetlerin küresellesmesiyle birlikte uluslararası sermaye hareketlerinin boyutları ve dünya üzerindeki hareketi artıs göstermistir. Bu süreçte global üretimin kaynagını olusturan dogrudan yabancı yatırımların ve yabancı yatırımları yönlendiren çok uluslu sirketlerin dünya ekonomisi üzerindeki belirleyiciligi önemli ölçüde artmıstır. Küresellesme süreci öncesinde yeterince önemsenmeyen dogrudan yabancı sermaye yatırımları bugün, gelismis ve gelismekte olan tüm ülkelerin ilgi odagı haline gelmistir. Özellikle dogrudan yabancı yatırımların gelismekte olan ülkeler tarafından kalkınma hedeflerinin bir parçası olarak degerlendirilmesi dünya genelinde dogrudan yabancı yatırımlar pastasından daha fazla pay alma çabasını da beraberinde getirmistir. Ülkelerin vergi politikaları da bu rekabet dogrultusunda yeniden sekillenmis ve dogrudan yabancı yatırımları çekme hedefi dogrultusunda bir araç olarak kullanılır hale gelmistir.
Özet (Çeviri)
The primary designator of today?s world economy during the recent days is the globalization process. The commercial and financial liberalization movements that increased after the World War II, the developments occurred in scope of information and communication industry and the changes of government strategies observed towards the late 1970s have played an important role in globalization process. The international trading and direct foreign investments in the globalizing world economy stand out as the most rapidly growing economic activities. Along with the globalization of production and financial activities, the dimensions of stock movements and its relevant effectiveness in the world increased. In this process, the importance of multinational companies stimulating the foreign investments and the direct foreign investments constituting the source of global production increased significantly. The direct stock investments, which are not taken into consideration sufficiently before the globalization process, have become the focal point of all developed and developing countries today. As a significant example, since the developing countries consider the direct foreign investments as a part of their development targets, the effort of gaining much more share from the direct foreign investments occurred throughout the world. The tax policies of the countries are restructured towards this direction and those became the tools to be used to attract the direct foreign investments.