Türk basınında gece muhabirleri; çalışma koşulları ve habere bakış açılarının irdelenmesi
Reporters working at night in turkish press, considering their working conditions and their point of view about news
- Tez No: 208636
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞENGÜL ÖZERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Çevresinde olup biten olayları izleyen, arastıran, dogrulatan ve kamuoyuna duyuran muhabirler, gazetecilik mesleginin çekirdeginde var olan en önemli kisilerdir. Yazılı, görsel ya da isitsel bir yayın organının gücü, hiç kuskusuz muhabirlerinin basarısıyla dogru orantılı olarak ilerlemektedir. Muhabirlik mesleginin, gecesi-gündüzü yoktur. Çünkü habere konu olan olayların, ne zaman yasanacagını kestirebilmek mümkün degildir. Bu olaylar, gündüz yasanabilecegi gibi, yasamın gece devam eden kısmında da gerçeklesebilir. Türk basınında gece muhabirligi, baskı tekniklerinde yasanan gelismelerle birlikte gündeme gelmistir. Gazetelerin, birden fazla baskı yapabilmesi ve stanbul dısında basılabilmesi, geç saatlerde meydana gelen olayların da, izlenmesi ve yayınlanması imkânını dogurmustur. Bu bakımdan gazeteler, 1960 ve 1965 yıllarından itibaren, gece muhabirligi uygulamasına baslamıslardır. 1980 ihtilali öncesinde, toplumsal olayların artması ve bu olayların geceye sıçraması nedeniyle, gece muhabirligi önemini arttırmıstır. Türkiye'de özel televizyonculugun gelisimi ve televizyon kanalları arasındaki rekabetin artması, gece muhabirligini vazgeçilmez kılmıstır. Çünkü gece yasanan olaylar, içerdigi konular bakımından ilgi çekici bulundugundan, televizyon haber bültenleri için izlenme oranlarını etkileyen bir unsur olarak degerlendirilmistir. Türk basını, 1980 yılından itibaren köklü bir degisime ugramıstır. Muhabirlik meslegi de bu degisimlerden büyük oranda etkilenmistir. Gece muhabirligi de, pratikte, geçmisten günümüze bir degisime ugramıs, bunun sonucu olarak muhabirler arasındaki rekabet kaybolmustur. stanbul'un büyümesi, nüfusun kalabalıklasması ve bu baglamda ortaya çıkan olaylarda artıs olması nedeniyle, gece muhabirlerinin haber atlamama zorunlulugu dogmus, bu durum onları, kendi aralarında ister istemez bir haber ortaklıgına götürmüstür.
Özet (Çeviri)
Reporters are the most important people for journalism. They watch, search, correct and report to public the facts happening around. The power of written, audio or visual media grow with the success of their reporters. Reporters work day and night. Because, it is impossible to know when a fact will happen. These facts can happen by day as they can happen by night. Night crime reporting in Turkish press, came up with the development of press techniques. Newspapers can be pressed more than one and also out of stanbul city, it caused that newspapers and television channels can broadcast the facts that happen at night. In this regard, newspapers has started the application of night reporting as of the years 1960-1965. before the revolution of 1980, night reporting became more important because of the criminal facts accured and began to happen more by night. In Turkey, the development of commercial television channels and rising of the competition between television channels made night reporters indispensable. Because, the things that happen by night have been found interesting and because of this, people want to watch those kind of news and this situation effects the rating of television channels. As from the year 1980, Turkish press put over a fundamental. And also reporting job has effected from this. Night reporting has also suffered a change and as a result, the competition between reporters had lost. Because of the stanbul city is growing and the population is increasing, the facts and happenings has increased. As a result of this, night reporters began to be in difficulty about catching up all the news and this situation made them help each other about the facts they know and see.
Benzer Tezler
- Türk basınına göre Atatürk'ün İstanbul'daki faaliyetleri (01 Temmuz 1927-10 Kasım 1938)
Atatürk's activities in Istanbul, according to the Turkish media (1 July 1927-10 November 1938)
HALUK ÇAĞLAR
Doktora
Türkçe
2011
Türk İnkılap TarihiMarmara ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. VAHDETTİN ENGİN
- Şili televizyonlarındaki Türk dizilerinin Şili basınında sunumu
The presentation of Turkish series broadcasted on Chilean television in Chilean newspapers
BARBARA GRACİELA CAMPOS PEREZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Radyo-TelevizyonAnkara ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEVGİ CAN YAĞCI AKSEL
- İstanbul basınına göre (milliyet, vakit, akşam) Atatürk dönemi okuma-yazma seferberliği (1923-1938)
According to the İstanbul press (milliyet, vakit, akşam) literacy and writing mobilization in the Ataturk period (1923-1938)
NURAN EBİRİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
TarihVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR BOZKURT
- Süleyman Demirel Dönemi (1965-1971) eğitim politikaları ve uygulamalarının Türk basınındaki yansımaları
The reflections on the Turkish media of educational policies and their implementations during the era of Suleyman Demirel (1965-1971)
ŞENGÜL BÜYÜKBOYACI
Doktora
Türkçe
2018
Eğitim ve ÖğretimSüleyman Demirel ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. KADİR KASALAK