Self assessment study of the perception for the management of human resources in Turkish public institutions based on the efqm excellence model
Türkiyede kamu kurumlarındaki insan kaynağının yönetimine ilişkin Avrupa kalite yönetim vakfı mükemmellik modelini esas alan özdeğerlendirme çalışması
- Tez No: 208944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİKA BAKOĞLU DELİORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Kamu Yönetimi, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalısan Yönetiminin Özdegerlendirilmesi, Türkiye Kamu Kurum ve Kurulusları, EFQM
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bugün bir çok akademisyen ve uygulayıcının kabul ettigi gibi, insan kaynagının etkin yönetimi ve gelistirilmesi kurumsal mükemmellige ulasmada baslıca anahtardır. Bununla birlikte AB uyum sürecinde kamu kurumlarında insan kaynaklarının degerlendirilmesi ve gelistirilmesine yönelik belirgin bir rehberlik gereksinimi vardır. Bu arastırmada Türkiye'deki kamu kurum ve kurulusları, çalısanların yönetimi açısından degerlendirilmis, sonuç ve öneriler ortaya konmustur. Degerlendirme, bir egitim ve danısmanlık enstitüsü tarafından uygulanan profesyonel bir anket ve çesitli kalite gelistirme projelerinde üretilen verilerle gerçeklestirilmistir. Bu tez çalısmasının amacı, EFQM mükemmellik modelini esas alan bir ölçek ile Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluslarındaki çalısan yönetiminin algısal ölçümü yapılarak istatistik sonuçlar saglamak ve buna iliskin parametreleri ortaya koymaktır. nsan kaynagının yönetiminin özdegerlendirmesi, yalnızca bir departmanın yada fonksiyonun degil, EFQM modeli felsefesinde oldugu gibi, genis anlamıyla ?çalısanların yönetimi?nin özdegerlendirmesini amaç edinmektedir. Bununla birlikte, bugüne kadar EFQM modelinin insan kaynakları yönetimi girdi kriterinde hangi belirgin parametrelerin, insan kaynakları sonuçları üzerinde hangi iyilestirme sonuçları dogurduguna iliskin bir açıklama getirmemesi önemli bir elestiri konusudur. Bu tez, ayrıca, çalısan yönetimi girdi faktörleri ile çalısan sonuçları arasındaki iliskileri gösteren bir model olusturulmustur. Sonuç olarak, kamu yöneticileri ve yetkililerine yardımcı olması umudu ile, Türkiye Kamu Kurum ve Kuruluslarındaki çalısan yönetimindeki güçlü ve iyilestirmeye açık yönler ve çalısan yönetimi açısından EFQM modelinin önerdikleri ile olan farklılıkları ortaya koyan bir model sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Today, many academicians and practitioners acknowledge that effective people management is the primary key to achieving organizational excellence. Nevertheless, in EU adaptation process, there is an obvious need for guidance to satisfy the public institutions? requirements for the assessment and development of human resources. In this research, people management in Turkish public institutions are assessed, propositions and results are figured out. The assessment has been applied with a professional instrumentation of a training and consulting institute, by using the data produced in several quality improvement projects. The object of this thesis is to provide statistical results and parameters for the perception of ?people management? in public institutions in Turkey with a scale based on EFQM excellence criteria. Self-assessment of ?management of human resources? intends to assess ?management of people? comprehensively, as perceived in EFQM model?s philosophy, not a self-assessment of a mere department or a function. In addition, until today, there has been a criticism for the EFQM-Model that it does not say which precise measures in people management leads to which people results. This thesis furthermore establishes a framework model that helps to show the relationships between measures in people management factors and people results. Consequently, the strengths and improvement areas of people management in Turkish Public institutions, with the framework model indicating differences in people management factors from what EFQM excellence model proposes, are presented, hopefully helping public management authorities to make use of them.