Öğrenci resimlerinin değerlendirilmesinde öğrencilerin algılarının resim dersine yönelik tutumlarına etkisi
The effect of students' perceptions on attitudes relating to art courses in evaluating students' paintings
  1. Tez No: 209325
  2. Yazar: NEŞE GÜL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN DİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat egitimi, ögrenci algıları, ögrenci tutumları, resim egitiminde degerlendirme, Art education, student perceptions, student attitudes, evaluation in art education
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Egitim sisteminin temel ögelerinden birisi ögretmendir. Resim ögretmenleri ögrencilerin yaratıcı niteliklerini gelistirme, onların resim dersine olan ilgi ve yeteneklerini gelistirme ve ögrencilere sanatsal görüs kazandırma açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Bu çalısmada; ?ögrenci resimlerinin degerlendirilmesinde ögrenci algılarının ögrencilerin resim dersine olan tutumlarına etkisi? arastırılmıstır. Ögrenci resimlerinin degerlendirilmesinde kullanılan yöntemler ögrencinin sadece ders geçme notu alması degil onun kisiliginin gelisiminde, kendine olan güveninde ve en önemlisi yeteneklerinin farkına varmasında önemlidir. Arastırmada betimsel tarama modeli kullanılmıstır. Hatay l Milli Egitim Müdürlügü'ne baglı 6 ilkögretim ve 5 ortaögretim okulu ögrencilerinden seçilen 996 ögrenciden tutum ölçegi teknigi ile toplanan veriler SPSS for Windows 10.0 paket programı ile analiz edilmistir. Arastırmaya katılanların yüzde 50,4'ü kız, yüzde 49,6'sı da erkek ögrencilerdir. Okul açısından ise yüzde 89,2 oranı ile devlet liselerindeki ögrenciler daha fazladır. Genel olarak ögrencilerin 15 yas ve üzerinde yogunlastıgı görülmüstür. Yani ögrencilerin çogunlugunu yüzde 44,4 oranı ile 15 yas ve üstü ögrenciler olustururken bunu yüzde 21,5 oranı ile 13 yas gurubu çocuklar takip etmektedir. Ögrencilerin resimlerinin degerlendirilmesindeki algıları kız ögrencilerin lehine anlamlı faklılık göstermistir. Ögrencilerin cinsiyet degiskenine baglı resim dersine yönelik tutumları incelendiginde; her iki ögrenci grubunun olumlu tutuma sahip oldukları, ancak, kız ögrencilerin erkek ögrencilere göre resim dersine yönelik daha fazla olumlu tutuma sahip oldukları sonucuna varılmıstır. III Ögrencilerin yas degiskenine baglı olarak ögrencilerin algılarına iliskin yapılan analiz sonucunda anlamlı fark oldugu görülmüstür. 15 yas ve üstü ögrencilerinin daha küçük yas düzeyindeki ögrencilerden farklı algıya sahip oldukları belirlenmistir. Ancak, ögrencilerin algı düzeyleri bakımından 15 yas ve üstü ögrencilerin algıları diger ögrencilerin algılarına göre daha düsüktür. Ayrıca, 15 yas ve üstü ögrenciler dısındaki bütün ögrencilerin resim dersine yönelik olumlu tutuma sahip oldukları ortaya çıkmıstır. Ögrenci resimlerinin degerlendirilmesinde ögrencilerin algılarının ve resim dersine yönelik tutumlarının ögrencilerin okul türü degiskeni açısından farklılık gösterip göstermedigine bakıldıgında anlamlı fark olmadıgı bulunmustur. Sonuçların birbirine çok yakın olmasına ragmen, özel okul ögrencilerinin aritmetik ortalamalarının daha yüksek olması bu ögrencilerin olumlu algı düzeylerinin daha yüksek oldugunu ortaya çıkarmıstır. Ögrencilerin okul türü degiskenine baglı olarak resim dersine yönelik tutumlarında da anlamlı fark bulunmamıstır. Ögrenci resimlerinin degerlendirilmesinde ögrencilerin algılarının, sınıf düzeyi degiskeni açısından durumlarına bakıldıgında anlamlı fark bulunmustur. Ögrencilerin algı düzeyleri bakımından 6. sınıf ögrencilerinin algılarının diger sınıf düzeyindeki ögrencilerin algılarına göre daha yüksek oldugu belirlenmistir. Ögrenci resimlerinin degerlendirilmesinde resim dersine yönelik tutumları ögrencilerin sınıf düzeyi degiskeni açısından incelendiginde ise ögrencilerin sınıf düzeyi degiskenine baglı olarak yapılan analiz sonuçlarında anlamlı fark bulunmustur. Bu durumda, hazırlık, lise 2 ve lise 3. sınıf düzeylerindeki ögrenci gruplarının resim dersine yönelik olumsuz tutuma sahip oldukları ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
One of the fundamentals of education system is teacher. Fine art teacher have an important role for their students to develop their creative qualities, interests towards painting lesson and also they make the students to gain an artistic vision. In this work; ?the effect of students? attitudes towards art courses in evaluating students? paintings? is studied. The methods used in evaluating students? Paintings are important for students not only for passing their lessons but also for developing their personality?s confidence and being aware of their abilities. The descriptive research is used in this work. The data collected from 996 students. Who are studying in 6 secondary and 5 high schools in Hatay, are analyzed with the help of SPSS for Windows 10.0 packet. In the research % 50.4 of students were female and % 49.6 were male %89.2 of students were studying in government schools students were generally over the age of 15. That means, students who were over the age of 15, form the majority and % 21.5 of students were under the age of 13. The attitudes of students? evaluating the paintings shown an obvious difference towards the females? paintings. When we search the students? attitudes towards the art courses, we obviously saw that both groups of students had positive approaches; however the female students had more affirmative attitudes with the fine art lesson. V In the results, it was shown that the students? perception changes for their ages. After fifteen years old the students? perceptions are different. But the students? perceptions levels are decrease after fifteen years old. But after fifteen years old all students have positive idea. At the evaluation of students? paintings, in the students? perceptions shown that there wasn?t important difference between different kinds of the schools. Approximately the results are the same. But the private schools students? level was more than other schools. Private schools students? perception levels were more than other students. The investigations shown that between kinds of the school there wasn?t important result. It was shown that there was important differently among levels of the classes. At sixth class the level of perception was more than other level. In the evaluation of students? paintings, it was shown that there was different among the levels of class. At preparatory year, high school second and thirty level, the students had negative idea for art lesson.