İlköğretim birinci kademe sınıf öğretmenlerinin çoklu zeka kuramının öğretimde uygulanmasına ilişkin görüşleri ve tutumları
Elementary teacher' opinions and attitudes towards applying multiple intelligence theory in primary education
  1. Tez No: 209347
  2. Yazar: GÜLHAN TAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN DİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ Kuramı, Sınıf Ögretmenleri, Ögretmen Görüsleri, Ögretmen Tutumları, Multiple intelligence theory, elementary teachers, teachers? opinion, teachers? attitude
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ögretim programının uygulayıcısı ögretmendir. Bir egitim sisteminde yapılan yenilikler ancak ögretmenle yasama geçirilebilir. Egitim sistemimizde yapılmıs olan program degisikliginin basarısı da yine ögretmenlere baglıdır. Ögretmen, yasadıgımız bilgi çagında çocuklara, kalem kâgıtla yapılacak etkinliklerden çok daha zengin ögrenme ortamı ve etkinlikler sunmalı ve dersleri zenginlestirmelidir. Bu çalısmada, ?lkögretim birinci kademe sınıf ögretmenlerinin çoklu zekâ kuramının ögretimde uygulanmasına iliskin görüsleri ve tutumları? arastırılmıstır. Çoklu zekâ kuramına (ÇZK) dayalı olarak hazırlanan programın uygulayıcısı olan sınıf ögretmenlerinin görüs ve tutumlarının uygulamanın basarılı olmasında önemli oldugu düsünülmektedir. Arastırmada betimsel tarama modeli kullanılmıstır. Nigde l Milli Egitim Müdürlügü'ne baglı 5 merkez, 5 kasaba, 5 köy ilkögretim okulu sınıf ögretmenlerinden seçilen 130 ögretmenden tutum ölçegi teknigi ile toplanan veriler SPSS for Windows 10.0 paket programı ile analiz edilmistir. lkögretim birinci kademede görev yapan sınıf ögretmenlerinin % 50.8'i etkinlikler için belirlenen sürenin yetersiz oldugu görüsünde oldugu ortaya çıkmıstır. Ögretmenlerin % 24.6 gibi azımsanamayacak bir bölümü etkinlikleri ögrencilerin seviyesinde vermekte zorlandıklarını belirtmislerdir. Ayrıca, % 35.4'ü her zeka alanına uygun etkinlik belirlemede güçlük çektigini ifade etmistir. Bireysel farklılıkları dikkate almanın önemi üzerine kurulmus olan ÇZK dogrultusunda hazırlanan etkinliklerin ögrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate alıp almadıgı sorusuna sadece % 19.2 oranında ?evet? cevabı verilmesi dikkat çekicidir. Arastırma sonuçları ögretmenlerin büyük bir kısmının çalıstıkları kurumda araç-gereç ve materyal sıkıntısı çektikleri belirlenmistir. lkögretim birinci kademede görev yapan sınıf ögretmenlerinin ÇZK'nın ögretimde uygulanmasına yönelik tutumları; cinsiyet, yas, mezun olunan okul türü, meslekteki kıdem ve görev yaptıkları yerlesim bölgesi degiskenlerinin ÇZK'ya dayalı ögretimin uygulanmasına iliskin tutumlarında anlamlı fark yaratmadıgı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
A teaching programme is applied by a teacher. Innovations in an education system can only be implemented by a teacher. The success of programme altering made in our education system also depends on teachers. A teacher, in the information age we are living in, should provide a more productive learning environment, activities and make the lessons more fruitful to the students rather than teaching them just with pen and paper. In this study a research has been done on the attitudes and opinions of elementary teachers? in applying multiple intelligence theory in primary education. It has been thought that the attitudes of elementary teachers who play an important role in the success towards the implementation of the programme in which multiple intelligence theory are applied. In this study descriptive research model was used. The data was gathered, by using a five point Likert scale, from 130 teachers who were chosen from 5 city, 5 town and 5 village primary state schools in Nigde and the data was analysed through SPSS for Windows 10.0. 50.8% of the elementary teachers working in primary schools think that the stated time was in sufficient fort he activities. 24.6% of the participants claimed that they find it difficult to give the activities suitable to their level. Also 35.4 of them claimed that they find it rather difficult to determine a suitable activity accordingly. It is interesting that 19.2% of the participants answered ?yes? to the question asked whether the prepared questions take individual differences into consideration or not. The results of the study also show that most of the teachers lack materials and tools in their institute. It has been arrived at a conclusion that elementary teachers? attitude towards applying multiple intelligence theory in education that gender, age, type of school being graduated from, rank in profession and different settling areas where they are working does not make a significant difference.