Silifke'de eski Türk inançlarının izleri
Traces of Turkish ancient believes in Silifke
- Tez No: 209365
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE İÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Türk, İnanç, Silifke, Old Turkish, Believes, Silifke
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Silifke'de eski Türk inançlarının izleri adlı çalışmada, Türk inançlarının yörede ne şekilde yaşadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Yörede kısmen yaşatılan önemini kaybetmiş olsun veya olmasın tespit edilen inanışlar, ayrıntılara girilmeden toplu olarak alınmaya çalışılmıştır. Yörede tespit edilen inançlarla Türk dünyasında tespit edilen inançlar arasındaki benzerlikler karşılaştırılmıştır. Giriş bölümünde Silifke'nin coğrafi konumu, iklimi ve tarihi yapısı hakkında bilgi bulunmaktadır. I. Bölümde Türklerin inançları ve iye (ruh) kavramının Silifke'deki yansımaları vardır. Silifke ve yöresinde yaptığımız çalışmada yöre halkının hayatında inançların aynı özellikler içinde sürdüğünü gördük. II. Bölümde insan hayatında töreler ve inançlar başlığı altında dört ana madde bulunmaktadır. Bunlar: Doğum, Evlenme, Ölüm-Yas törenleri, Kurban ve halk hekimliği konularıdır. Buradaki konularla ilgili inançlar tespit edilmiş ve Türk dünyasındaki benzerleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde yapılan çalışmanın kısa bir değerlendirilmesi bulunmaktadır. Kaynak şahısların verildiği bölümden sonra kaynaklar verilerek çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research which is called ?Traces of Turkish Ancient Believes in Silifke?, ıt was tried to explained how Turkish beliefs lived. Those old beliefs, in existence partially, are discussed as a whole rather than in detail, whether they still have their ancient importance or not. It was also compared the similarities between the beliefs which had been foundout in the environs and the beliefs in the Turkish world. In the ıntroduction part, some ınformatıon about the geographıcal location, climate and history of Silifke were given. In the first chapter, beliefs and souls of Turks and their reflection were gluen. At the study that we have done in Silifke regions we have determined that the local public maintained their lives in the same characteristics. In second chapter four main principles- birth, marriage, death and mourning ceramony, sacrificial ceremony and being public doctor- under the heading of customs and beliefs in humans life were introduced. And the beliefs which are related to these principles were established and compared with samples in the Turkish world. In the conlusion part, a brief summary was done. After the study of the names of contributars, researeh was finished by giving biblyography.