Duygusal zekânın etkili liderlik davranışları ile ilişkisi : Kayseri Askerlik Dairesi Başkanlığı'nda çalışan subay ve astsubaylar üzerine bir araştırma
The relation between the concept of emotional intelligence and effective leadership behaviours : a study about military officers and noncommissioned officers working at Kayseri Regional Draft Office
- Tez No: 209369
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELEN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Liderlik, Etkililik, Dönüstürücü Liderlik, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emotional Intelligence, Leadership, Effectiveness, Transformational Leadership, Turkish Military Forces
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Organizasyonel konular faklılastıkça, liderligin organizasyondaki rolü de gittikçe önemli bir hal almaktadır. Liderlik etkililigi ise, liderlerin izleyicilerini etkili bir sekilde yönlendirmesi ve süregelen baskılara karsı tepki gösterme becerisine baglı olmaktadır. Liderlik etkiligi üzerindeki bu yogunlasma, basarılı liderlerin özelliklerinin arastırılması konusunda ilgiyi artırmaktadır. Duygusal zekânın basarılı liderleri seçme ve gelistirme için kullanılabilirligini ileri süren iddiaların sonucu olarak, son zamanlarda, duygusal zekâ kavramına da artan bir ilgi vardır. Duygusal zekâ seviyesi yüksek olan bireyler, duygusal zekâ seviyesi düsük olan bireylerden daha fazla etkili liderlik davranısları sergilemeye yatkın oldukları iddia edilmektedir. Bununla birlikte, duygusal zekâ ve liderlik arasındaki iliskiyi inceleyen sınırlı sayıda arastırma bulunmaktadır. Bu çalısmanın amacı da, duygusal zekâ ve liderlik kavramlarını gözden geçirmek ve duygusal zekâ ile dönüstürücü liderlik davranısları arasındaki iliskiyi ortaya koymaktır. Duygusal zekânın dönüstürücü liderlik davranısları üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla, askerlik subelerinde çalısan subay ve astsubayların duygusal zekâ seviyeleri ve dönüstürücü liderlik özellikleri ölçülmüstür. Duygusal zekâ seviyesi SREIT (Self Report Emotional Intelligence Test) ile tespit edilmis, dönüstürücü liderlik özellikleri ise TLQ (Transformational Leadership Questionnairre) ile degerlendirilmistir. Duygusal zekânın dönüstürücü liderligin tüm boyutları ile olumlu yönde iliskili oldugu, bu liderlik tarzında duygusal zekânın ?duyguları algılama, degerlendirme ve ifade etme? ile ?duyguların kullanımı? boyutlarının en fazla etkiye sahip oldukları görülmüstür. Arastırma sonuçları, hem kuramsal olarak hem de liderlik etkililigi konusundaki diger çalısmalar sonucunda önerilen duygusal zekâ ile etkili liderlik davranısları arasındaki iliskiyi destekleyen kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The role of leadership in the organizations is becoming increasingly important as organizational issues become more different. Leadership effectiveness relies on the ability of leaders to respond to ongoing pressures and to manage followers efficiently. This focus on leadership effectivenes has prompted an interest in examining the qualities of successful leaders. Recently, interest in the concept of emotional intelligence has flourished as a result of the claims suggesting that emotional intelligence can be used to select and develop successful leaders. It is claimed that individuals who exhibit heightened levels of emotional intelligence are more likely to engage in effective leadership behaviours than those individuals who possess lower levels of emotional intelligence. However, only a few studies have examined the relationship between emotional intelligence and leadership. The purpose of this study is to present a review of emotional intelligence and leadership theories so as to make a link between emotional intelligence and transformational leadership behaviours. For that purpose and in order to investigate whether emotional intelligence predictes transformational leadership style, the emotional intelligence level and transformational leadership behaviours of military officers and noncommissioned officers working at regional draft offices were measured. Emotional intelligence level was assessed by SREIT (Self Report Emotional Intelligence Test) and transformational leadership behaviours were assessed by TLQ (Transformational Leadership Questionnairre). Emotional intelligence correlated highly with all components of transformational leadership, with the component of ?perceiving, appraising & expressing emotions? and ?using emotions to facilitate thought? the best predictors of this type of leadership style. The results provide some evidence to support the relationships between EI and effective leadership behaviours asserted from both a theoretical standpoint and from other studies of leadership performance.