Suçlu çocukların Türkiye profili
The profile of the juvenile deliquents in Turkey
- Tez No: 209388
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Çocuk, Suçlu Çocuk, Profil, Eğitim Programı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu araştırma Suçlu Çocukların Türkiye Profilini ortaya koymaktadır. Araştırma bubağlamda toplumda gerçekleştirileceği için betimsel yöntemden Toplum Surveyyöntemiyle gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada çocuk suçluluğunun nedenlerini açıklamayaçalışan kaynakların taranması, yeni uygulamaya konan 5395 sayılıÇocuk KorumaKanunu Hakkında savcı, hakim, ve emniyet mensuplarından bilgi alınması, Adli Sicilve İstatistik Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Emniyet GenelMüdürlüğünden alınan istatistiklerin yorumlanmasışeklinde gerçekleştirilmiştir.İkinci aşamada Adana İli Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesinde; Veriler araştırmacıtarafından Suçlu Çocukların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik kişisel bilgiformu, Kısa Semtom Envanteri anketi ve bu konuda araştırma yapmışuzman kişilerleberaber hazırlanan yarıyapılandırılmışgörüşme yöntemi yardımıyla toplanmıştır.Verilerin analizi sonucunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir;1- Çocuk suçluluğunda yaşfaktörünün etkili olduğu bulunmuştur.2- Çocuk suçluluğunda cinsiyet faktörünün etkili olduğu bulunmuştur. Erkekçocukların kız çocuklarına göre daha fazla suç işledikleri görülmüştür.3- Çocuk suçluluğunda suç türlerinin dağılımıfarklıdır. Çocuk suçluğunda suç türüolarak işlenen suçlar ele alındığında en çok işlenen suçlarda birinci sırayıhırsızlık (%54,6 oranında) almaktadır.4- Eğitim düzeyiyle suç arasında önemli bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Eğitimseviyesi İlkokul düzeyinin üstüne çıktıkça, suçlulukta azalma meydana geldiğigörülmektedir.5- Suçlu çocukların eğitim düzeyiyle suç türü arasında bir ilişki olduğu görülmüştür.En çok işlenen suçlarda1.sırayıalan hırsızlık suçu eğitim düzeyi en düşük %71oranında okuma yazma bilmeyenler tarafından işlenmiştir.6- Çocuk suçluluğunda yaşanılan yer faktörü önemli bulunmuştur. Suçlu çocukların%59,2'si kente oturmaktadır.7- Suçlu çocukların barınma şekilleri suçluluk üzerinde etkili olduğu bulunmuştur.Suçlu çocukların; öz anne ?öz baba ve kardeşlerle %77,8'i bir arada yaşamsınakarşın diğer oran aile bütünlüğü olmayacak şekilde barınmanın sağlandığıortayaçıkmıştır.8- Suçlu Çocukların BağımlıMadde Kullanmayla Suça Yönelme Arasında %9,9oranında bir ilişki vardır.9- Suçlu çocukların suç işleme tarzlarıarasında farklılık bulunmuştur. Suçluçocuklar işledikleri suçu planlıbirden fazla kişi ile %21,8 oranında, tek başına%34,5 oranında, plansız birden fazla kişi ile %43.7 oranında işledikleribulunmuştur.10- Suça teşvik suça yönelmede %20,6 oranında bir faktör olarakbulunmuştur.Çocukların çevresinde suç işlemişkişilerin bulunmasıonların suçişlemesinde etkendir.11- Suçlu çocukların anne baba eğitim düzeyi çok düşüktür12- Suçlu çocukların ruh sağlığıbozuktur. Suçlu çocukların içinde bulunduklarıkoşullar, suçluluk duygusu, onlarda depresyonu artırmışparonoit düşünce, öfkeve düşmanlık gibi ruhsal bozukluklar ortaya çıkmıştır.13- Suçlu çocukların ruh sağlığıdüzeyleri arasında fark vardır. Suçlu çocukların%69.2 sinin ruh sağlığıbozuk ,%30.8'nin ruh sağlığıçok bozuktur.14- Suçlu çocukların ruh sağlıdüzeyleri arasında cinsiyet açısından farklılıkbulunmamıştır.Suçlu çocuklarla görüşme sonuçlarına bakıldığında: Çocukların hepsinin sigarakullandığı, çeşitli ruhsal problemleri olduğu, aynısuçtan veya daha farklısuçlardansık sık çocuk şubesine getirildikleri, ekonomik açıdan düşük ailelerden geldikleri,temel ihtiyaçların aile tarafında yeterince karşılanmadığı, çocuğun ve ailesinin eğitimseviyesinin çok düşük olduğu, çok kardeşe sahip oldukları, ailede suç işleyenbireylerin olduğu, yaşadıklarıyere göç yaparak geldikleri, aile ya da başkalarıtarafında fiziksel istismar gördükleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study reveals the profile of the juvenile delinquents in Turkey. Owing to the fact thatthe study would be practiced in the society, it was realized by means of the Social Surveytechnique of the Descriptive method. In the first phase, it was achieved throughinvestigation of the sources trying to explain the causes of juvenile delinquency, gettinginformation from public prosecutors, judges and police officers about the law of Childprotection (no 395) that has been put into practice recently; and commenting on thestatistics from General Directorate of Judicial Register and Statistics, State Institute ofStatistics and General Directorate of Security.In the second phase, in the child service at the directorate of security in Adana, the datawere collected by the researcher thanks to personal information form to determine thedemographic features of the juvenile delinquents, short symptom inventory survey and thesemi-structured interview method which was prepared with the collaboration of the experts,who made researches about this subject.After the analysis of the data, the following findings were obtained;1-It was found out that age factor is efficient in juvenile delinquency2-It was found out that sex factor is influential in juvenile delinquency. It was seen thatmale children commit crimes more than female ones do.3-The dispersion of kinds of crimes is different in juvenile delinquency. When it comes tothe most committed crimes, the first rank belongs to theft (54,6 per cent)4-It was found out that there is an important relationship between the education level andthe sort of the crime. As the education level of the children exceeds primary school, it isseen that a decrease occurs in delinquency.5-It was found out that there is a relationship between the education level of delinquentchildren and the sort of the crime. Theft having the first rank in the most committed crimes,when taken up as a kind of delinquency, was committed by illiterate ones who have thelowest education with a 71 per cent ratio.6-That the factor of where they live, in the juvenile delinquency, was foundconsiderable.59, 2 per cent of the delinquent children live in cities.7-That the delinquent children?s ways of housing have an impact on delinquency wasfound. Although 77, 8 per cent of the delinquent children live with their own mothers,fathers and siblings, it was found out that the opposite ratio was provided with a way ofhousing that doesn?t have a family unity.8-There is a connection, with a 9, 9 per cent ratio, between delinquent children?s drug usingand inclination to crime.9-Some differences were found in the delinquent children?s ways of committing crimes.Accordingly, it was found out that such children committed the crime 21, 8 per cent with aplanned way with more than one person, 34, 5 per cent alone, 43,7 per cent without a planwith more than one person.10-Encouragement for crime was found as a factor with a 20, 6 ratio. The presence of guiltypeople around the child is efficient in the child?s committing crime.11-The delinquent children?s parents? education level is very low. In the research, morethan 1/2 of the children?s mothers and ¼ of the children?s fathers were never educated.12-The delinquent children?s state of psychology is defected. The conditions that they werein and feeling of being guilty gave a rise to depression in them and such psychologicaldisorders as paranoid thought, anger and hostility came into existence.13-There is a difference between the psychological health levels of the delinquent children.69, 2 per cent of such children are psychologically defected, 30, 8 per cent of them arehighly defected.14-No difference between the psychological health levels of the delinquent children wasfound in terms of sex.When the results of the interviews with the children were glanced: It was seen that all of thechildren smoke and had various psychological problems; they were frequently brought tothe child service because of the same crime or different ones; they came from families thatare financially in a low condition; their basic needs weren?t met by the family sufficiently;vithe child and the family have a low education level; they had too many siblings; there weremembers of the family who committed crime; they had come to the place which they livedin by migrating; they had physical abuse from the family or others.