Türkçe öğretiminde dinleme becerisini geliştirmeye yönelik önerilen etkinliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of the activities suggested that aim to enhance listening skills in Turkish teaching field
  1. Tez No: 209406
  2. Yazar: İBRAHİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAMİL İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Teaching, Listening Skills, Activities, Listener Responsibility
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu arastırma, Türkçe ögretiminde dinleme becerisini gelistirmek için önerilen etkinlikleri uygulamaya dayanmaktadır. Dinleme becerisini gelistirmek ve önerilen etkinliklerin beceriyi gelistirmede yeterli olup olmadıgını ortaya koymak, arastırmanın temelini olusturmaktadır. lkögretim okulları 6. sınıf ögrencilerine 2006 Türkçe Dersi Ögretimi Programı ve Kılavuzu dogrultusunda ve alanyazında önerilen etkinlikler uygulanmıstır. Deney ve kontrol grupları olusturulmus, deney grubuna Dinleme-zleme, Dinleme-Yeniden Yapılandırma, Dinleme-Müzik, Dinleme-Bosluk Doldurma, Dinleme-Haber, Dinleme- Not Tutma Etkinlikleri uygulamıstır. Kontrol grubuna ise geleneksel yöntemle dinleme çalısmaları yapılmıstır. Etkinliklerin dinleme becerisini gelistirebilirligini test edebilmek için deney grubuna uygulanan testler kontrol grubuna da uygulanmıstır. Önerilen etkinliklerin uygulandıgı deney grubu sınıfları, etkinliklerin uygulanmadıgı kontrol grubu sınıflarına göre dinleme becerisinin gelisiminde daha basarılı oldugu görülmüstür. Önerilen etkinliklerden, dinleme-izleme, dinleme- yeniden yapılandırma, dinleme-not tutma, dinleme-bosluk doldurmada ögrencilerin daha basarılı oldukları saptanmıstır. Bu çalısmanın sonucunda düzeye uygun etkinliklerle Türkçe ögretiminin amaçları dogrultusunda dinleme becerisinin gelisebilecegi görülmüstür. Anahtar Sözcükler : Türkçe Ögretimi, Dinleme Edimi, Etkin Dinleme, Dinleyici Sorumlulugu.
Özet (Çeviri)
The basis of this research is based on the implementation of the activities suggested to enhance the listening skills in Turkish teaching field. To develop listening skills and to make clear if the suggested activities are adequate in terms of developing the desired skills are the principal onset points of the research. The suggested activities in accordance with the Turkish Teaching Cirriculum are implemented upon the 6th grade primary education students. The experimental and control groups are formed and the activities of listening-monitoring, listening- visual reading , listening-music, listeningfilling in the blanks, listening- news, listening-note taking are implemented on the experimental group classes. On the other hand, traditional listening methods are carried out with the control group and the prior and post activity achievement degrees of the two groups are compared with each other. The experimental group classes upon which the suggested activities are implemented are found to be more successful with the listening skills than the control group classes not implemented. Of the activities suggested, the students have turned out to be more successful with listening-monitoring , listening- visual reading, listening-note taking, listening- filling in the blanks activities. This research has come out the fact that listening skills develop in accordance with desired aims by the apropriate level activities.