Yeni sağ anlayışı çerçevesinde Türkiye'de enerji politikalarının dönüşümü
Transformation of Turkish energy policies in the framework of new-right approach
- Tez No: 209507
- Danışmanlar: Y.DOÇ. ŞENOL DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yeni Sag, Refah Devleti, Yönetisim, Düzenleyici Kurulus, Özellestirme
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
1973 petrol krizi ile derinlesen, refah devletinin krizinden çıkıs yolu olarak 1980'lerde ABD ve ngiltere'de ortaya çıkan soguk savasın sona ermesi ve Dünya Bankası, MF,OECD ve AB gibi uluslararası kuruluslarda formüle edilerek küresellesme süreci ile dünyaya yayılan yeni sag anlayısı, paralel olarak Turgut Özal döneminde Türkiye'de de etkinlik kazanmıstır. Devletin küçültülerek etkinliginin artırılması, kamu isletmeciligi, serbestlesme ve özellestirme gibi kavram ve uygulamalar, kamu hizmeti anlayısındaki degisme ile bu dönemde tanısmıstır. Tamamı kamunun elinde bulunan elektrik sektörü bu anlayıs degisimine paralel olarak özellestirme ve piyasa serbestlestirmesi sürecinin konusu olmus, özellikle artan yatırım finansman ihtiyacın yerli ve yabancı özel sektör sermayesi ile karsılamak üzere gerekli Anayasal ve yasal düzenlemelere gidilmistir. Çalısma içinde dönemler halinde ele alınan bu süreç, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeni ile uzamıs, derin tartısmaların konusu olmustur. YD ve Y gibi uygulamalar amacından uzaklasarak 2001 yılında EPDK'nın kurulusu ile gelinen serbest elektrik piyasasının olusumunun önündeki en büyük engelleri teskil eder hale gelmistir. Günümüzde gelinen nokta, hala, kamunun dagıtımdaki payı %83, üretimde kurulu kapasitenin %57 seklinde olup, 25 yılı asan özellestirme ve serbestlesme sürecin basarısını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The new right approach which had emerged during late 1970?s as a solution to the welfare state?s crises deeply rooted in 1973 oil crises and put into action in early 1980?s in US and UK and spread over the rest of world by the end of cold war and globalization process which was fueled by international organizations such as World Bank, OECD, IMF, EU with the discourse of less government more governance, public management, liberalization, privatization and so on, has also been effective in Turkey, simultaneously with the World, during Özal?s Government period. Turkey experienced the concepts and practices of liberalization, privatization and less government more governance during this period. State owned electricity sector has been subject of privatization and market liberalization in parallel to the changes in understanding of public service. Necessary Constitutional and legal amendments have been made, in particular, to meet the increasing demand for financing investment from foreign and local private entrepreneurs. This period, detailed in this thesis with its sub-periods, has taken much more time than expected due to political and economic instabilities and been debated widely in many platforms. BOT and BO schemes have deviated from their original purposes and become the main obstacle before the full realization of liberal electricity market regulated by EMRA which was established in 2001. Current status prove the success of more than 25 years long liberalization and privatization process by still having state?s shares %83 in electricity distribution and %57 in production respective to private sectors shares.