Sigortacılıkta risk, sermaye ve teknik düzenlemeler
Risk, capital and technical reserves for insurance companies
  1. Tez No: 209534
  2. Yazar: MUSTAFA HAMAMCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REMZİ ÖRTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, reasürans, risk, sermaye yeterliliği, yükümlülük karsılama yeterliliği, teknik karsılıklar, mali bünye, solvency, Insurance, reinsurance, risk, capital adequacy, solvency margin, technical reserves, financial strength
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Batı Avrupa ve Amerika Birlesik Devletleri'nde finansal piyasalar içerisinde büyük bir yer isgal etmesine karsın ülkemiz açısından incelendiğinde ise sigortacılık sektörünün finansal piyasalar içerisindeki payının çok düsük olduğu görülmektedir.Son yıllarda yasanan gelismelere karsın sektör halen bankacılığın çok gerisinde kalmaya devam etmektedir. Bu çalısmada sigorta sirketlerinin isleyis yapısı, temel özellikleri, faaliyette bulunmaları neticesinde maruz bulundukları riskler sektörün daha iyi bir biçimde anlasılmasını teminen açıklanmaktadır. Ayrıca sigorta sirketlerinin sağlıklı bir biçimde faaliyet gösterebilmesi ve poliçe sahiplerinin haklarının korunması amacıyla yetkili otoriteler tarafından kullanılan sermaye yeterliliğinin ölçülmesine iliskin olarak olusturulan modellerin temel özellikleri açıklanmakta ve Avrupa Birliği (Solvency I ve Solvency II) ile Amerika Birlesik Devletleri'nde (Risk Based Capital) kullanılmakta olan sistemler incelenmektedir. Çalısmanın diğer bölümlerinde sermaye yeterliliği dısında kalan ve basta teknik karsılıklar olmak üzere sigorta sirketlerini ilgilendiren diğer teknik düzenlemeler ele alınmakta ve bu düzenlemelerin ülkemizdeki mevcut durumu ve Avrupa Birliği Müktesebatı ile kıyaslanmaktadır. Bu çalısmanın son bölümü ise ülkemiz sigortacılık sektörünün mevcut durumu ve büyüklüğü ile ilgili verilere ayrılmıstır.
Özet (Çeviri)
Insurance market has a small percentage in financial markets in Turkey while it has a big portion in western Europe and in United States of America. Insurance sector has been growing with a steady pace but it is still not as a big as banking sector in Turkey. In this paper; activities, fundemantel features and the risks that they faced of the insurance companies are examined in order to discover and understand the sector. In addition, the main characteristics of the capital adeuacy and solvency models which have been used for to protect the policyholders examined. And also the models which have been used in European Union and United States of America are analyzed in detail because of the reason that these ones are the importa nt ones among the models. In other parts of this paper, technical reserves and and other financial issues related with the insurance companies in Turkey are also analyzed and they are compared with the ones in European Union. The last part of the work is for the current status and financial figures of the insurance companies in Turkey.