Sanayi toplumu sonrası türkiyede mesleki eğitim ve kız meslek liseleri (Adapazarı kız meslek lisesi örneği)
Vocational education and girls vocational high schools in turkey after the industrial society. ( sample of aAapazari girls vocational high school )
- Tez No: 209541
- Danışmanlar: PROF. H. MUSA TAŞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Egitim, Kültür, Serbest Meslek, Gelir Düzeyi, Training, Culture, Self Employment, Income Level
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzde küresellesme, bilgi çagı, teknoloji çagı gibi kavramların yasantımızda açtıgı yeni ufuklar bilgiyi, bilgiyi üretebilmek için de egitimi bir ihtiyaç haline getirmistir. Pazar taleplerini karsılayacak, düsünme, algılama ve problem çözme yetenegi gelismis, teknoloji üretimine yatkın, teknolojiyi kullanan, yeni durumlara uyum saglayabilen, beceri düzeyi yüksek insan kaynagının yetistirilmesi, diger ülkelerde oldugu gibi ülkemiz için de önem ve öncelik tasımaktadır. Mesleki teknik egitim genç ve yetiskinlerin kendi ilgi, yetenek ve istekleri dogrultusunda bir meslege hazırlanmalarını, degisen is kosullarına uyum göstermelerini, meslek hayatındaki beklentilerine cevap bulmalarını saglayarak bireyin sahip oldugu bütün yetenekleri en üst düzeye çıkarmayı hedefler. Bu çalısmada sanayi toplumu ve mesleki egitim iliskisi ele alınmıs, mesleki egitimin Türkiye'deki yeri ve önemi üzerinde durulmustur. Mesleki egitimin bir parçası olan kız meslek egitimine yer verilmis, bazı ülkeler ile Türkiye'de ki kadın istihdamı konusundaki çalısmalarla ilgili bilgiler sunulmustur.Son olarak Adapazarı Anadolu Kız Meslek, Kız Teknik ve Kız Meslek Lisesi ögrencilerinin sosyo-ekonomik, kültürel profilini inceleyen bir anket çalısması uygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
New horizons created in our lives by the concepts such as globalisation, knowledge age, and technology age make the knowledge and the training to produce the knowledge necessary. Training human source who shall meet the market demands, who have thinking, perception and problem solving abilities, who are able to produce technology, who use technology, who are able to adapt themselves to new status and who have high level abilities is a priority for our country as well as it is for other countries. Technical and vocational training aim to hoist all the abilities that the individuals have to the highest level by showing the answers to their expectations at work in harmony to possible various business conditions, and help those young and adult people to prepare for a profession which is proper for their own will, interest and abilities. In this study, the relationship between industrial society and vocational training is taken into consideration, and the importance of vocational training in Turkey is paid attention to. Also, training the girls, which is a part of the vocational training, is placed in this study, and some information about the studies directed to woman employment in Turkey and some other countries is presented Finally, a survey study analyzing the socio-economic and cultural profile of the students at Adapazarı Anatolian Girls Vocational High School, Girls Technical High School and Girls Vocational High school is applied. .