Öğrencilerin girişimcilik özellikleri ve iş değerleri:Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye karşılaştırması
Entrepreneurship characteristics and work values of students: a comparison of Kyrgyzstan, Uzbekistan, Azerbaijan and Turkey
- Tez No: 209542
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECAİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girisimcilik, s Degerleri, Türk Cumhuriyetleri, Ögrenciler, Entrepreneurship, Work Values, Turkish Republic, Students
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez, potansiyel girisimciler olan ve farklı ülkelerde egitim alan üniversite ögrencilerinin girisimcilik ve is degerlerine iliskin düsünce ve algılarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Buradan da degisik Türk Topluluklarının ?girisimcilik? konusunda geldigi nokta, genç nesil ögrencilerin girisimciligi algılamasıyla iliskilendirerek açıklanmaya çalısılacaktır. Bunun yanında, farklı ülkelerde ise atfedilen önem ve is degerleri ortaya konulmaktadır. Tezin giris bölümünde tezin amacı, önemi, kapsamı, metodolojisi ve karsılasılan sorunlara yer verilmistir. Tez üç ana bölümden olusmaktadır. Birinci bölümünde, literatür taramasıyla yapılmıs; girisimcilikle ilgili kavramlar, girisimciligin tarihsel gelisimi, girisimciligi etkileyen faktörler, girisimcilikte basarı nedenleri ve girisimcilige etki eden sosyo-kültürel özellikler incelenmistir. kinci bölümde, degerler ve degerlerin tanımları ele alınarak, degerlerin özellikleri, degerlerin islevleri, sınıflandırılması, degerleri inanç ve ideolojilerle karsılastırılması, is degerleri ve isin islevsel ve kültürel degerleri incelenmistir. Üçüncü bölümde ise, Sakarya Üniversitesinin ktisat ve dari Bilimler Fakültesinin degisik bölümlerinde okuyan ögrencileri ile, Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan'da ktisadi ve dari Bilimler okuyan ögrencilerin girisimcilik ve is degerlerine iliskin algılamalarını ölçen arastırmanın sonuçlarına yer verilmistir. Buna göre, her ne kadar aynı kökenden gelseler de bu ülkeler arasında ögrencilerin girisimcilik özellikleri ve is degerlerine iliskin farklılıklara rastlanmaktadır. Bunu baslıca sebebi, ülkelerin yasadıkları modernlesme süreçlerindeki farklılık ile farklı siyası ve ekonomik tecrübelerdir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to measure thoughts and perceptions of university students from different countries about entrepreneurship and work values as they are the potential entrepreneurs. From here, the point that different Turkish communities reached in terms of entrepreneurship will be explained by relating it to the young generation students? perception of entrepreneurship. Additionally, the importance attributed to the work and work values in different countries is displayed. In the introductory chapter of this thesis, the aim, importance, scope and the method and the limits of the thesis take place. This thesis consists of three main chapters. In the first chapter, after making a literature review terms related to entrepreneurship, historical development of entrepreneurship, factors affecting entrepreneurship, reasons for success in entrepreneurship and social and cultural characteristics that affects entrepreneurship are examined. In the second chapter, values and definition of values, characteristics of values, functions and classification of values, comparison of values to beliefs and ideologies, work values are investigated. In the third chapter, the results of the research that measures the perception about the entrepreneurship and work values of the students from different departments of Sakarya University, Faculty of Economic and Administrative Sciences and from different faculties in Azerbaijan, Kyrgyzstan, and Uzbekistan are displayed. According to this, although they are of the same origin, there are differences in terms of entrepreneurial characteristics and work values of the students from different countries. The major reason for this is the difference between the processes of modernization of this countries as well as differences in their political and economic experiences.