Prof.dr.Amiran Kurtkan Bilgiseven'in cemiyet anlayışı
Personality of prof.dr.Amiran Kurtkan Bilgiseven public wiew
- Tez No: 209544
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞİDE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bütünlesme, cemiyet, kurumlar, manevi degerlerimiz, tasavvuf, Social Integration, society, foundations, spiritual customs, Sufizm
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sosyolojiye büyük katkıları olan degerli hocamız Prof. Dr. Amiran Kurtkan Bilgiseven'in kısaca hayatı, sahsiyet yapısı, çalısmaları ve sosyoloji bilimine olan katkıları izah edilmeye çalısılmıstır. Öncelikle Kurtkan'ın üzerinde önemle durdugu cemiyet hayatına, cemiyet hayatının ve iliskilerinin nasıl olması gerektigine, dünden bugüne geçirdigi evrelere, diger bilim adamlarının cemiyeti açıklama sekillerine deginilmistir. Sosyal bütünlesme ve bu bütünlesme ile devletin devamlılıgının nasıl saglanması gerektigi, toplumların hangi evrelerden geçtigi, Türk ve Batı toplumlarını ayakta tutan degerler ve bu degerlerdeki farklılıkların toplumun yasantısına nasıl aksettigi konusu açıklanmıstır. Sosyal bütünlesmeyi saglayan faktörlerden din ve manevi degerlerimizin önemi, Türk toplumunda ve Batı toplumundaki din anlayısı ve bu anlayısın toplumların sürekliligine olan etkisi üzerinde durulmus, Türk toplumunun dünden bugüne manevi degerleri, bu degerlerin olusumunda dinin etkisi, yozlasan, unutulan degerler ve bu anlayısın bize kaybettirdiklerinden bahsedilmistir. Osmanlı mparatorlugu döneminde olusturulan sosyal sistemin ögeleri ve kaybettigimiz degerler vurgulanmıstır. Sosyal olayların tek bir nedenle açıklanamayacagına deginilmis ve sosyal bütünlesmeyi olusturan kurumların toplum üzerindeki öneminden bahsedilmistir. Dünden bugüne bu kurumlardaki degismeler ve bu degismelerin toplum üzerindeki etkisi incelenmistir. Sosyal bütünlesme ve sürekliligi saglayan din, egitim, manevi degerlerimiz, ekonomik durumumuz üzerinde durulmustur. Toplumu ayakta tutan bu degerler Kurtkan'ın ifadeleriyle degerlendirilmistir. Kurtkan'ın sahsiyet incelemelerine deginilmis, bu kisilerle hemfikir oldugu ve bu kisilerden ayrıldıgı noktalar açıklanmıstır. Tasavvuf anlayısının özü üzerinde duran Kurtkan, bu anlayıs ile sosyal düzenin ve sosyal bütünlesmenin saglanabilecegini düsünmektedir. Bu bakıs açısı ile birlik anlayısını olusturmaya çalısan Kurtkan'ın düsünceleri ifade edilmistir.
Özet (Çeviri)
Shortly, the life of Prof. Dr. Amiran Kurtkan Bilgiseven who made big contributions to Sociology, her personality, her scientific personality, her works and her contributions to Sociology have been tried to explain in this thesis. First of all, society which is pointed importantly by Kurtkan, how society and its relationship should be, the periods of society and explanations of other scientits on society have been mentioned. Social integration and how the continuity of government can be provided by social integration, the period of nations, customs that stant the Turk and West Nations and how the differences of these customs efect the life of public have been explained. The importance of religion and spiritual customs which support the social integration, the meaning of religion in Turk and West Nations, the effection of the continuity of public have been indicated, spiritual customs in Turk Nation from past to now, the effection of religion to be occured these customs, degenerated& losted customs and our losts due to these degenerated customs have already been explained. Social system factors and losted customs have been emphasized in Ottoman Empire. Social events can not be explained with a single reason and the importance of foundations which effect the public. From past to now, differences of these foundations and the effection on public have been researched. Mentioned the following topics; social integration, religion, education, spiritual customs, economic situation. It has been evaluated by Mrs. Kurtkan?s words. Mrs. Kurtkan?s personality and the point of agreed & disagreed matters explained. Kurtkan, who is an expert on Sufizm ( Islamic mysticism ), thinks that social system and social integration can be provided with this comprehensive of Mrs. Kurtkan. By this point of view, the opinions of Mrs. Kurtkan who tries to constitute unity comprehension, has been explained.